Pieprasa nodrošināt valsts apmaksātu kontracepciju atsevišķām sabiedrības grupām (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Inga Akmentiņa-Smildziņa
Inga Akmentiņa-Smildziņa Foto: Publicitātes foto

Reaģējot uz ģimenēs vardarbību piedzīvojušajiem un mirušajiem bērniem, “Mammamuntetiem.lv” pieprasa nodrošināt valsts apmaksātu kontracepciju atsevišķām sabiedrības grupām.

“Bērniem jādzimst ģimenēs tad, kad viņus tajās kāds gaida. Tad, kad ģimene ir gatava mīlēt un aprūpēt savu bērnu, sargāt un lolot, nevis izmisumā veikt abortu, nodot glābējsilītē, piekaut vai nogalināt,” atklātā vēstulē, kas šodien izsūtīta Veselības ministrijai, Labklājības ministrijai un citām ar tematiku saistītām institūcijām un amatpersonām, pauž vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Vēstulē pausta nepieciešamība nekavējoties sākt valsts apmaksātas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām.

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā no 2018. līdz 2020. gadam valdība bija apstiprinājusi atbalsta pasākumu – valsts apmaksātu kontracepciju sociālajam riskam pakļautām sievietēm. “Tomēr tas netika ieviests, tāpēc 2020. gada septembrī mēs, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, aicinājām Veselības ministriju un citus ekspertus uz diskusiju, vaicājot, kāpēc plāns arvien nav īstenots, kā arī rosinājām to neatlikt. Jo īpaši tāpēc, ka arvien biežāk izskan ziņas par vardarbību pret bērniem ģimenē un par vardarbības pieaugumu pandēmijas laikā Eiropas Parlaments bija izteicis brīdinājumu; to var skaidrot ar dažādiem psihosociāliem faktoriem,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

“Aicinājām bezmaksas kontracepciju sākotnēji nodrošināt vismaz kādai no sabiedrības grupām, piemēram, sievietēm, kas tiek atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, cilvēkiem ar psihiskām slimībām u. c. Ar Veselības ministrijas pārstāvi pārrunājām, ka kontracepcijas veidiem būtu jābūt dažādiem – piemērotiem katram individuālajam cilvēkam un viņa situācijai. Piemēram, ja dzemdību nodaļā māte atsakās no jaundzimušā bērna, dot iespēju speciālistam jau dzemdību vietā piedāvāt sievietei atbilstošu kontracepcijas metodi.”

Tomēr bezmaksas kontracepcija valstiskā līmenī nevienai sabiedrības grupai tā arī nav pieejama. Tāpēc “Mammamuntetiem.lv” lūdz informēt, kad Latvijā šis sen plānotais valsts atbalsta pasākums atsevišķām sabiedrības grupām tiks ieviests.

Bezmaksas kontracepcijas nodrošināšana Eiropas Savienības valstu vidū ir sen zināms un izplatīts sabiedrības veselības profilakses pasākums (piemēram, to nodrošina Vācijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē, Dānijā, kas preventīvi novērš daudzas tādas situācijas, kas Latvijā jau kļuvušas par nopietnām, ielaistām problēmām. Piemēram:

1. Mākslīgie aborti. Latvijas veselības statistikas datubāzes dati liecina, ka Latvijā ik gadu tiek veikti vidēji 3000 abortu.

2. Pieaug nepilngadīgām meitenēm veikto abortu skaits. Dati liecina arī, ka turpina pieaugt abortu skaits, ko veikušas nepilngadīgas meitenes: 2019. gadā abortus izdarījušas 55 meitenes vecumā līdz 18 gadiem, savukārt 2020. gadā – 81. Tāpat ik gadu vairāk nekā 100 bērni piedzimst nepilngadīgām meitenēm.

3. Saslimšana ar STS. Seksuāli transmisīvo slimību izplatība ir ļoti augstā līmenī. Pēc HIV izplatības datiem, Latvija Eiropas Savienības valstu vidū ir 2. vietā, turklāt pusaudžu un jauniešu vidū ik gadu izplatās arī tāda bīstama STS slimība kā sifiliss. 2018. gada dati liecina: bērniem vecuma grupā līdz 17 gadiem konstatēti 4 sifilisa gadījumi, jauniešiem no 18 līdz 35 gadiem – 25 gadījumi.

4. Negribēti bērni. Jautājumu par bezmaksas kontracepcijas pieejamību atkārtoti šobrīd aktualizējam tieši pēdējo traģisko notikumu dēļ, kad 2021. gada decembra vidū Ziepniekkalnā savās mājās tika atrasts miris, nodurts 3 gadus vecs bērns un tā paša gada 31. decembrī Liepājā savā ģimenē tika atrasts miris 2 gadus vecs bērns, kura ķermenis bija klāts ar acīmredzamiem zilumiem. Minētās ģimenes jau bija bijušas savu bāriņtiesu redzeslokā, un šīs ir ģimenes, kurām būtu bijusi jāsaņem valsts apmaksāta kontracepcija, lai bērni tajās varētu ienākt, kad ģimene ir gatava uzņemties rūpes un atbildību par jaunu dzīvību.

“Bērniem jādzimst ģimenēs tad, kad viņus tajās kāds gaida. Tad, kad ģimene ir gatava mīlēt un aprūpēt savu bērnu, sargāt un lolot, nevis izmisumā veikt abortu, nodot glābējsilītē, piekaut vai nogalināt,” uzsver vecāku organizācijas pārstāve.

“Mēs, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, šajā vēstulē gribētu lietot vārdu “aicinām”, taču šobrīd mums ir jāsaka “pieprasām” – pieprasām nekavējoties sākt bezmaksas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām. Paužam gatavību iesaistīties darba grupā, ja tāda tiek veidota ar mērķi noteikt, kurām sabiedrības grupām un kādā kārtībā būtu pieejama valsts apmaksāta kontracepcija,” noslēgumā saka Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu