Protestu dēļ Kazahstānā ievērojami kritusi "Bitcoin" vērtība (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Kriptovalūtas “Bitcoin” cena piektdien pieredzēja kritumu, kā rezultātā digitālā aktīva cena nokritās līdz zemākajam līmenim kopš septembra. Iemesls tam ir nemieri Kazahstānā, kas ir otra lielākā bitkoinu ieguves vieta pasaulē, un tur jau vairākas dienas ir ļoti apgrūtināta pieeja internetam.

Piektdien pasaulē lielākās kriptovalūtas vērtība nokritās zem 41 tūkstoša dolāru atzīmes, jo daļa investoru pārdeva savus digitālos aktīvus, ņemot vērā krīzi Kazahstānā. Tāpat viens no kriptovalūtas vērtības krituma iemesliem varētu būt arī ASV Centrālās bankas paziņojums, ka tā stingrāk uzraudzīs ASV monetāro politiku.

Kiberdrošības uzraugs “Netblocks” norāda, ka pagājušās nedēļas beigās visā Kazahstānā bija ļoti apgrūtināta piekļuve internetam, jo datu plūsma Kazahstānā bija vien 5% no ierastā līmeņa.

Piekļuvi internetam bloķē Kazahstānas varasiestādes, kuras mēģina apturēt protestu kustību, kas 2. janvārī sākās Kazahstānas rietumu pilsētā Žanaezenā, protestētājiem paužot neapmierinātību pret strauju enerģijas cenu pieaugumu.

Centrālāzijas valsts ir otra lielākā “Bitcoin” ieguves vieta pasaulē pēc ASV. Kazahstānu kā piemērotu kriptovalūtas ieguves vietu izvēlējās arī kriptovalūtas ieguvēji – “maineri” no kaimiņvalsts Ķīnas, kas pagājušā gada maijā aizliedza jebkādas operācijas ar kriptovalūtām.

Maineri īsteno kritptovalūtas ieguves procesu – mainingu jeb “rakšanu”, kas ļauj radīt jaunas kriptovalūtas monētas un veikt ar tām jaunus darījumus. “Bitcoin” izmanto “Proof of Work” mehānismu. Sistēma pieprasa, lai datori būtu pietiekami jaudīgi un galvenais – lai būtu nepārtraukta piekļuve internetam, kas ir vitāli svarīgi, lai būtu iespējams veikt darījumus ar kriptovalūtu, kā arī, lai varētu iegūt jaunas digitālās monētas.

Tas ir iemesls, kādēļ kriptovalūtas ieguve patērē ļoti lielu enerģijas apjomu, jo katra operācija ar digitālo valūtu patērē ievērojamus resursus.

Kazahstāna ļāva savā teritorijā darboties maineriem no Ķīnas, jo pagājušajā pavasarī valsts vecās ogļu raktuves nodrošināja to, ka valstī bija plaši pieejama elektroenerģija un relatīvi zemas enerģijas cenas. “Cambridge Centre for Alternative Finance” norāda, ka pēc bitkoinu ieguves apjomiem ASV ir līdere, taču Kazahstāna ieņem otro vietu.

Tiesa gan, Kazahstānas valdība pēdējo mēnešu laikā ir centusies ierobežot maineru brīvību un noteikt stingrākus noteikumus attiecībā uz kriptovalūtu ieguvi ar mērķi padarīt ekonomiku zaļāku un videi draudzīgāku. Kazahstānā ir pieņemts likums, ar kuru tiek ieviests papildu nodoklis ienākumiem, kas gūti no kriptovalūtu ieguves. Paredzams, ka šis likums stāsies spēkā šī gada laikā.

Kazahstānā dzīvojošie maineri gan pauž optimismu, ka jau drīzumā viņi varēs atgriezties pie sava ierastā darba – pēc tam, “kad pierims politiskā vētra, internetam atkal ir jābūt pieejamam”.

“Jā, internets ir ļoti slikti pieejams, tādēļ nekāda kriptovalūtu ieguve nav iespējama. Cerams, ka jau nākamnedēļ viss būs labi,” sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja kazahu maineris Didars Bekbau.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu