Baltijā pagājušā nedēļā elektroenerģijas cena pieauga par 28-29% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā Latvijā un Igaunijā elektroenerģijas cena biržā pieauga par 28% līdz 143,34 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Lietuvā elektroenerģijas cena bija 143,64 eiro par MWh, kas ir par 29% vairāk, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Savukārt "Nord Pool" vidējā sistēmas cena pieauga par 17% līdz 123,19 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas pieaugumu pagājušā nedēļā veicinājis energoproduktu un emisiju kvotu cenu kāpums. Turklāt elektroenerģijas izstrāde vēja stacijās bija svārstīga, nedēļas laikā pieaugot tikai par 2%. Nedēļas otrajā pusē samazinājās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamā jauda līdz 88% no kopējās uzstādītās jaudas saistībā ar neplānotau atslēgumu Zviedrijas "Ringhals" atomelektrostacijas 3.blokā. Baltijas valstīs cenu kāpumu ietekmēja augstākas cenas kaimiņvalstīs, kā arī par 7% mazākas enerģijas plūsmas no Somijas, par 10% mazākas plūsmas no Krievijas un par 1% mazāka plūsma no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, skaidro "Latvenergo".

Elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, pieauga līdz 9847 gigavatstundām (GWh), savukārt izstrādes apjoms sasniedza 9946 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs aizvadītajā nedēļā pieauga tikai par 1% līdz 601 GWh. Latvijā patēriņš bija par 1% augstāks jeb 150 GWh, Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija par 3% lielāks, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un kopā tika patērētas 187 GWh, Lietuvā tas palika iepriekšējās nedēļas līmenī - 264 GWh.

Kopējā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 19% līdz 346 GWh, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas izstrāde palielinājās par 42% līdz 118 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 4% līdz 147 GWh, Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 81 GWh jeb par 21% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā un Igaunijā bija 79%, bet Lietuvā - 31%. Baltijas valstīs tika saražoti 58% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu