VUGD: Aptuveni pusē ugunsgrēku gadījumu mājoklī nav bijis dūmu detektora (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Dūmu detektors. Ilustratīvs attēls.
Dūmu detektors. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Aptuveni pusē ugunsgrēku gadījumu tiek konstatēts, ka mājoklī nav bijis dūmu detektora, lai arī pagājuši jau divi gadi, kopš mājokļos obligāti jābūt vismaz vienam dūmu detektoram. Tomēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) aptauja liecina - arvien biežāk iedzīvotāji norāda, ka mājās tāds uzstādīts, vēsta Latvijas Televīzija.

43% ugunsdzēsēju izsaukumu tieši detektors pievērsis uzmanību sadūmojumam, norādīja VUGD. Precīzi saprast, cik mājokļos ir dūmu detektoru, esot sarežģīti.

VUGD pārstāve Agrita Vītola skaidroja: “Joprojām ir tā, ka pusē gadījumu tomēr šie detektori nav bijuši. Un šeit mēs runājam par gadījumiem, kad to bijis iespējams konstatēt. Nereti ir tā, ka mēs saņemam izsaukumu uz ugunsgrēku – naktī, kad jau mājā deg pilnās liesmās, jumts ir iebrucis, praktiski konstrukcijas ir sabrukušas. Tur jau pat ne vien detektoru ir grūti konstatēt, bet arī bojā gājušo cilvēku ir sarežģīti atrast.”

Pērn 87% iedzīvotāju norādīja, ka mājās ir vismaz viens detektors.

2018. gadā, pirms tā bija obligāta prasība, tā atbildēja tikai 9%, liecina VUGD aptauju dati.

Dienestā gan uzsvēra, ka detektors nepasargā no uguns nelaimes, bet tikai brīdina, un tas notiek tikai tad, ja tas novietots pareizi un regulāri tiek pārbaudīts. Vēlams vismaz reizi mēnesī nospiest testa pogu un pārliecināties, ka baterijas nav izlādējušās, norādīja VUGD. Arī putekļi var traucēt tā darbību vai radīt viltus trauksmi.

“Putekļi izraisa tā darbību. Līdz ar to cilvēkiem ir dusmas, ka ierīce bezjēdzīgi strādā. Nē, ierīce ir izdarījusi savu darbu, vienkārši jāparūpējas, lai nav šo putekļu, kas var provocēt to darbu,” sacīja Vītola.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu