Kazahstānas prezidents paziņo, ka "miera uzturētāji" drīz pametīs valsti (25)

TVNET/Doždj
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) "miera uzturētāju" izvešana no Kazahstānas sāksies jau 13.janvārī, paziņojis Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.

Tokajevs uzrunā parlamentam teica, ka kopumā "miera uzturētāju" kontingenta izvešana prasīs ne vairāk kā desmit dienas. To funkcijas pārņems Kazahstānas Iekšlietu ministrijas un Nacionālās gvardes specvienības.

Raidorganizācija "Doždj" ziņo, ka Tokajevs vairāku valsts iestāžu darbu protestu laikā raksturojis kā "neapmierinošu", norādot, ka vairākās pilsētās Nacionālās drošības komiteju darbinieki pametuši darba vietu. Tāpat viņš paziņoja, ka valdībai "nāksies pārstrukturēt" Kazahstānas Attīstības banku, jo tā esot "praktiski kļuvusi par privātu" biznesu, kas kalpo "atsevišķu grupu interesēs".

Tokajevs uzrunā par neefektīvu nodēvēja valstī pastāvošo socioekonomisko situāciju, no kuras lielāko labumu gūstot oligarhiski grupējumi. To pastāvēšanas dēļ cietusi brīvā tirgus attīstība un mazinājusies valsts konkurētspēja, viņš uzsvēra.

Tokajevs arī izsludināja, ka uz pieciem gadiem tiks iesaldēta atalgojuma celšana valdības amatpersonām un deputātiem.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļas Žanaezenā, valsts dienvidrietumos. Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Vardarbībā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, bet Iekšlietu ministrija apliecināja, ka drošības spēki aizturējuši gandrīz 8000 cilvēku.

Ar lūgumu par ODKB kontingenta izvietošanu Tokajevs vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu