Tiesa atceļ Rīgas domes lēmumu no darba pienākumiem atstādināt bijušo ierēdni Aļeksejenko (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma apmierināt no amata atbrīvotā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko prasību par Rīgas pilsētas pašvaldības lēmumu, ar kuru viņš tika atstādināts no amata pienākumiem, TVNET noskaidroja tiesa.

Tāpat tiesa no Rīgas pilsētas pašvaldības par labu Aļeksejenko lēma piedzīt vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējumu laiku.

Spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā 20 dienu laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Rīgas dome pārsūdzēs tiesas spriedumu bijušā Rīgas domes ierēdņa Aļeksejenko lietā

Rīgas dome pārsūdzēs tiesas spriedumu bijušā Rīgas domes ierēdņa Anatolija Aļeksejenko lietā, informēja Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks Māris Knoks.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma apmierināt no amata atbrīvotā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Aļeksejenko prasību par Rīgas pilsētas pašvaldības lēmumu, ar kuru viņš tika atstādināts no amata pienākumiem, aģentūra LETA noskaidroja tiesa.

Tiesa no pašvaldības par labu Aļeksejenko lēma piedzīt vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējumu laiku. Spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā 20 dienu laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Knoks skaidroja, ka šis ir spriedums saistībā ar Aļeksejenko atstādināšanu un tiesa nav vērtējusi viņa pieļautos pārkāpumus.

Turklāt tiesa esot formāli vērtējusi atstādināšanu, norādot, ka Aļeksejenko ticis atstādināts ilgāk par trim mēnešiem viena gada laikā, kā tas paredzēts likumā.

Šādam vērtējumam pašvaldība nevarot piekrist, jo tas paver ceļu negodprātīgiem ierēdņiem, kuri veic dažādus pārkāpumus, bet viņus nevar atlaist no amata, jo pret to iebilst arodbiedrība, teica Knoks.

Atstādinot Aļeksejenko, pašvaldība norādījusi uz šo faktu un atsaukusies uz līdzīgiem precedentiem, kas jau tikuši tiesā izvērtēti.

Tādēļ Rīgas dome pārsūdzēs spriedumu. Līdz ar to pašreizējais spriedums nestāsies spēkā un Aļeksejenko netiks maksāta kompensācija līdz tiesvedības beigām, teica Knoks, norādot, ka līdzīga tiesāšanās esot sagaidāma arī ar bijušos Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome 2021.gada 28.aprīlī atbalstīja Aļeksejenko atbrīvošanu no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora amata.

Aļeksejenko paredzēts atbrīvot no departamenta direktora amata, ja saistībā ar vienu no Rīgas pašvaldības iesniegtajiem prasības pieteikumiem tiesa pieņems spriedumu par darba līguma izbeigšanu. Attiecīgajam spriedumam, lai amatpersonu atbrīvotu no amata, ir arī jāstājas spēkā.

Pret Aļeksejenko bija sāktas divas disciplinārlietas. Pirmā lieta bija par ilgstošu interešu konfliktu, kurā viņš atradies, pieņemot lēmumus par savu bērnu māti. Tostarp pieņemtie lēmumi ir saistīti ar atalgojumu un prēmēšanu. Turklāt Aļeksejenko neesot veicis darbības, lai šo interešu konfliktu novērstu.

Otrā lieta bija saistīta ar Aļeksejenko bijušo sievu, kura tikusi algota departamentā. Šajā lietā esot saskatāmas fiktīvas nodarbinātības pazīmes. Ņemot vērā, ka šī lieta tiek izmeklēta, lai noskaidrotu visus apstākļus, Aļeksejenko atstādināts no amata, lai netraucētu informācijas iegūšanai.

Ņemot vērā, ka Aļeksejenko atbrīvošanai no amata nepiekrīt arodbiedrība, Rīgas dome vērsusies tiesā.

KNAB jau iepriekš bija sācis resorisko pārbaudi par Aļeksejenko iespējamo interešu konfliktu.

Likums par amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā paredz 70 līdz 700 eiro lielu naudas sodu, kā arī valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Iepriekš ar Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa (PP) rīkojumu par Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu izpildītāju iecelts Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas vadītājs Edijs Pelšs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu