Polijas valdošā partija grib pastiprināt kontroli pār mācību saturu (4)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas parlamentā trešdien plānots sākt debates par valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) ierosināto likumprojektu, kas, kā uzskata kritiķi, dos valdošajai partijai lielāku kontroli pār skolām un ierobežos bērnu izglītošanu par geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienu un reproduktīvajām tiesībām.

Partija apgalvo, ka izmaiņas izglītības sistēmā ir nepieciešamas, lai aizsargātu bērnus, bet oponenti uzskata to par daļu no plašākiem centieniem izskaust liberālās vērtības no sabiedriskās dzīves.

Polijas izglītības ministrs Pšemislavs Čarneks atklāja, ka

saskaņā ar likumprojektu skolu uzraugiem būs tiesības nobloķēt jebkuru programmu, ko viņi uzskatīs par "draudu bērnu morālei", sevišķi, kad runa ir par seksuālo orientāciju.

Čarneks savulaik izteicās, ka homoseksuāļi "nav līdzvērtīgi normālajiem cilvēkiem", un ir aicinājis skolas koncentrēties uz meiteņu izglītošanu "sievišķīgos tikumos", kā arī kritizējis vīriešus, kuri valkā cieši pieguļošas bikses.

PiS ir ieviesusi virkni izglītības reformu, skaidrojot, ka nepieciešams aizsargāt tradicionālās kristīgās vērtības un iemācīt bērniem lepoties ar Polijas vēsturi.

Saskaņā ar jauno likumprojektu ārpusskolas aktivitātes, ko vada nevalstiskās organizācijas, būs jāsaskaņo ar solu uzraugiem un jāsaņem to atļauja. Likumprojekts arī atvieglos skolu direktoru atlaišanu.

Kritiķi norāda, ka šis likumprojekts ierobežos vecāku tiesības lemt par savu bērnu izglītību.

Vietējie mediji ziņo, ka pērn kādas pamatskolas direktors atlaists, jo organizējis tikšanos ar tiesnešiem, kas runājuši par konstitūciju.

Čarneks arī plāno ieviest jaunu mācību priekšmetu skolās "vēsture un mūsdienas", pievēršot lielāku uzmanību notikumiem no 1945.gada līdz 2015.gadam.

Skolēniem būs jādiskutē par "eirozonas nestabilitāti" un jāpaskaidro, kāpēc 2010.gada Smoļenskas aviokatastrofa, kurā gāja bojā prezidents Lehs Kačiņskis, PiS līdera Jaroslava dvīņubrālis, bija "lielākā traģēdija pēckara Polijas vēsturē".

Polijas parlamenta spīkera vietnieks Rišards Terleckis skaidro, ka 2020.gadā veikto skolu reformu mērķis ir panākt skolēnu labāku orientēšanos realitātē un tradīcijās, kā rezultātā viņi izvēlētos balsot par PiS.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu