Rāma, eleganta un minimāla - 21. gadsimta baznīca (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Mario Cucinella Architects

Boloņā bāzētā arhitektūras studija "Mario Cucinella Architects" ir izveidojusi monolītu betona baznīcu "Santa Maria Goretti" ar krusta formas ieeju Mormanno pilsētā, Itālijas dienvidos.

Modernā baznīca, kas celta ar skatu uz kalnaino Pollino nacionālo parku, atrodas kalna galā esošās Mormanno pilsētas nomalē.

"Mario Cucinella Architects" studijas mērķis bija izstrādāt ēku, kas būtu gan mūsdienīga, gan saistīta ar vietējo sabiedrību.

"Mēs vēlējāmies izveidot mūsdienīgu ēku, kas pauž spēcīgu nepārtrauktības sajūtu, kādu mēs jūtam baznīcā, jo īpaši svarīga ir saiknes sajūta," sacīja "Mario Cucinella Architects" dibinātājs Mario Cucinella.

Betona baznīcu no ārpuses ieskauj izliektas baltas sienas, kas veido četrlapu āboliņa formas galveno baznīcas zāli.

Pēc studijas teiktā, šī forma tika iegūta, interpretējot baroka baznīcu formu Kalabrijas reģionā Itālijā.

"Mūsu "Santa Maria Goretti" dizains ir rāms un monolīts, un tajā aplūkoti vietējie Kalabrijas baznīcas arhitektūras precedenti, kā arī dabiskās formas," sacījis arhitekts. 

"Baznīcā iekļūst caur krusta formas iegriezumu, kas tiek izgaismots naktī un kļūst par ēkas bāku," skaidroja Cucinella.

Iekšpusē baznīcas galvenās zāles sienas tika atstātas tukšas, lai izceltu "ēkas arhitektonisko un skulpturālo formu".

Studija izstrādāja vienkāršas akmens mēbeles, kuras var pārkārtot atkarībā no telpas izmantošanas, savukārt pie 16 metrus augstajiem griestiem tika piekārtas caurspīdīga auduma krokas.

"Interjeram izstrādājām vienkāršas mēbeles, kas izceļ ēkas arhitektonisko un skulpturālo formu, kā arī ļauj draudzei koncentrēties uz mākslas darbu simboliku un gaismas spēlēm, ko rada audums, kas karājas no griestiem," piebilda Cucinella.

Studija izveidoja arī vienstāvīgu draudzes centru līdzās baznīcai. Šai ēkai ir apzaļumots jumts, tajā atrodas draudzes zāle, vairākas mācību telpas un garīdznieku rezidence.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu