Pasaule kabatā ⟩ Krievijas ambīcijas aug. Ko tas nozīmē kaimiņiem? (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopš kļuva zināms, ka Krievija izvietojusi aptuveni 100 tūkstošus karavīru netālu no Ukrainas robežām, tiek meklēti risinājumi situācijas deeskalācijai.

Raidījumā “Pasaule kabatā” TVNET žurnāliste Linda Anna Dāldere iztaujā atvaļināto NBS pulkvedi Igoru Rajevu un Centrālāzijas pētnieci Lauru Jesaulkovu par Krievijas interesēm attiecībās ar Ukrainu un NATO, kā arī Kazahstānas protestu cēloņiem, nākotnes perspektīvām un to, kā šie notikumi varētu ietekmēt arī mūs Latvijā. 

Ukraina un NATO uzstāj, ka Krievija mobilizē savus resursus potenciālam uzbrukumam, taču Krievija šādas apsūdzības noraida un sauc tos par profilaktiskiem militāriem manevriem un apmācību procesu. Tajā pašā laikā Krievija decembrī izvirzīja ASV prasības attiecībā uz NATO darbībām Austrumeiropā, ko sauc par apdraudējumu savai drošībai. Krievija pieprasa garantēt, ka NATO nekad neuzņems Ukrainu un Gruziju alianses sastāvā, kā arī apņemšanos aliansei atkāpties no savām pozīcijām Austrumeiropā. Kaut gan šīs prasības rietumvalstis joprojām kategoriski noraida, diplomātiskās diskusijas tiek uzturētas, lai samazinātu risku, ka Krievija varētu Ukrainai uzbrukt.

Šonedēļ norisinās trīs sarunu kārtas, kurās Krievija un rietumvalstis apspriež katra savas "sarkanās līnijas" – pirmdien Ženēvā norisinājās sarunas starp ASV Krieviju, vakar Briselē starp NATO un Krieviju, bet šodien Vīnē starp Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstīm. Līdz šim ziņots, ka abas puses uzklausījušas viena otras argumentus, taču kopsaucēji par Krievijas prasībām netiek rasti – joprojām valda neskaidrība par Ukrainas un potenciāli visas Eiropas drošību, kas atkarīga no attiecībām ar Krieviju.

Turklāt Krievija nesen bijusi iesaistīta arī notikumos Kazahstānā – tur pagājušajā nedēļā protesti par degvielas cenu kāpumu pārauga nemieros un rezultējās ar valdības maiņu. Lai nemierus apspiestu, tika ievesti aptuveni 2500 "miera uzturētāju" no Krievijas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas. Kaut gan šobrīd vardarbība ir norimusi, notikušais nopietni satricinājis valsts iekšpolitiku un arī starptautiskā mērogā izraisījis jautājumus par Kazahstānas nākotni.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu