Asins vēža slimnieki turpina tiesāties ar valsti; ministrija pārsūdzējusi pacientiem labvēlīgo spriedumu (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" jau vairākkārt vēstījis, ka septiņi ar vēža paveidu īsto policitēmiju sirgstoši cilvēki iesūdzējuši valsti tiesā, jo Veselības ministrija (VM) atsakās kompensēt zāles, kuras šīs slimības ārstēšanai tiek izmantotas visā Eiropā. Gada nogalē tiesa lēma, ka VM atteikums ir prettiesisks, bet ministrija lēmumu pārsūdzēja.

28 gadus vecajai Saldus iedzīvotājai Līgai Pumpuriņai ir ir diagnosticēta īstā policitēmija. Viņas slimības ārstēšanai paredzētās zāles vairs neražo, un līdzvērtīgs medikaments kompensējamo zāļu sarakstā netika iekļauts. Sarakstā gan ir citas zāles, "Hydrea", bet tās nav piemērotas gados jauniem pacientiem.

Līga ar vēl sešiem pacientiem iesūdzēja valsti tiesā, pieprasot apmaksāt nepieciešamo medikamentu, kā tas ir Lietuvā un Igaunijā. Decembrī Administratīvā apgabaltiesa lēma, ka VM, nekompensējot zāles, rīkojas prettiesiski, taču VM ir iesniegusi kasācijas sūdzību, jo ministrijas ieskatā tiesa nav pareizi izpratusi valstī spēkā esošo kompensācijas piešķiršanas kārtību. 

Plašāk skaties sižetā!

Īstā policitēmija ir reta kaulu smadzeņu asinsradošo šūnu slimība, kuras dēļ pirmkārt attīstās hroniskā sarkano asinsķermenīšu (eritrocītu) skaita palielināšanās, kā rezultātā rodas asins viskozitāte. Slimojot ar šo slimību, trombozes vai embolizācijas dēļ var tikt traucēta asinsrite.
Latvijā ar šo slimību sirgst aptuveni 600 cilvēku.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu