Ukraina cietusi plašā kiberuzbrukumā (23)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukraina naktī uz piektdienu cietusi plašā kiberuzbrukumā, kā rezultātā bloķētas valsts iestāžu mājaslapas.

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels piektdien paziņoja, ka ES mobilizē "visus savus resursus", lai palīdzētu Ukrainai pēc kiberuzbrukuma.

Borels pavēstīja, ka ES politiskās un drošības komitejas sūtņi pulcēsies ārkārtas sēdē, lai apspriestu uzbrukumu, kurš ir "pelnījis nosodījumu".

Aktivizēta ES ātrās reaģēšanas kibervienība, žurnālistiem ES ārlietu ministru sanāksmes gaitā sacīja Borels.

"Mēs mobilizējam visus mūsu resursus, lai palīdzētu Ukrainai tikt galā ar šāda tipa kiberuzbrukumiem," norādīja ES augstākais diplomāts.

Piedalīties aicinātas visas ES valdības, "kaut arī Ukraina nav dalībvalsts".

Šobrīd vēl ir par agru "uz kādu norādīt ar pirkstu. Mums nav pierādījumu", atzina Borels. Tomēr viņš piebilda: "Jūs varat iedomāties, kas to izdarīja."

Kā norādīja Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde, kiberuzbrukums ir "tieši kas tāds, par ko mēs brīdinājām un no kā mēs baidāmies".

Laikā, kad ES brīdinājusi Krieviju par konsekvencēm, ja tā uzbruks Ukrainai, šāds uzbrukums "palielina spriedzi", un "tāpēc mums mūsu atbildē Krievijai jābūt ļoti stingriem", uzsvēra ministre.

"Ja ir uzbrukumi pret Ukrainu, mums mūsu atbildē ir jābūt ļoti skarbiem un ļoti stingriem un spēcīgiem," viņa piebilda.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka norādīja, ka attiecības ar Krieviju tagad jārisina pacietīgi un mierīgi.

"Īpaši krīzes brīžos diplomātijai nepieciešama izturība, pacietība un stipri nervi," viņa sacīja žurnālistiem.

Bērboka, kas otrdien Maskavā tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, piebilda: "Mēs darām visu, lai izvairītos no tālākas eskalācijas."

Brauciens ir daļa no centieniem "izmantot katru iespējamo komunikācijas kanālu", viņa sacīja.

Kiberuzbrukuma rezultātā, kā vēsta Ukrainas mediji, nestrādā Ministru kabineta, Ārlietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Ārkārtas situāciju valsts dienesta mājaslapas.

Arī Sporta, Enerģētikas, Zemkopības, Veterānu lietu, Vides aizsardzības ministriju un Valsts kases mājaslapas nestrādā.

Izglītības un zinātnes ministrijas paziņojumā "Facebook" kontā teikts, ka "sakarā ar globālu uzbrukumu naktī no 13. uz 14.janvāri Izglītības un zinātnes ministrijas oficiālā mājaslapa uz laiku nestrādā".

Ārlietu ministrijas mājaslapas sākumā izvietots kiberuzbrucēju paziņojums ukraiņu, krievu un poļu valodās: "Ukraini! Visi jūsu dati tika ielādēti kopējā tīklā. Visi dati datorā tiek iznīcināti, atjaunot tos nav iespējams. Visa informācija ir kļuvusi publiska. (..) Tas jums par jūsu pagātni, tagadni un nākotni. Par Volīniju, OUN UPA, par Galīciju, Poļesji un par vēsturiskajām zemēm."

Ukrainas Drošības dienests paziņojis, ka datu noplūde nav notikusi.

"Šo vietņu galvenajās lapās tika izvietots provokatīva rakstura paziņojums. Taču vietņu saturs netika izmainīts, pēc esošās informācijas personīgo datu noplūde nav notikusi," pavēstīja dienests.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Ukrinform", šobrīd turpinās darbi, lai problēmas novērstu, strādā kiberpolicija.

Izglītības un zinātnes ministrija aicina izmantot citas oficiālās vietnes platformās "Facebook", "Telegram", "Twitter", "Instagram" un "TikTok", kā arī video koplietošana vietnē "YouTube".

Informācija par ministrijas komandas darbu tiek publicēta ministra Serhija Škarleta "Telegram" kanālā.

Kiberuzbrukums noticis laikā, kad saglabājas spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu