Iesaldētas produktu cenas un palīdzība ar rēķinu apmaksu: kā Eiropā cīnās ar dzīves sadārdzināšanos (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Reaģējot uz pieaugošajām elektroenerģijas cenām un tām sekojošo preču sadārdzināšanos, vairākas valstis Eiropā sākušas ieviest pasākumus, lai mazinātu to iespaidu uz iedzīvotāju ikdienu.

Zviedrijas finanšu ministrs Mikaels Dambergs trešdien paziņoja, ka valdība palīdzēs daļēji segt elektrības rēķinus mājsaimniecībām, kuras elektroenerģijas sadārdzināšanos izjūt īpaši smagi, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Šim mērķim valdība atlikusi sešus miljardus kronu (586,5 miljonus eiro). Kompensācijas paredzēts izmaksāt par trim mēnešiem - decembri, janvāri un februāri -, un maksimālais kompensācijas apmērs būs 2000 kronas (195 eiro) mēnesī. Taču kompensācijas būs pieejamas tikai tām mājsaimniecībām, kuras mēnesī patērē vairāk par 2000 kilovatstundām.

Valdības aprēķini liecina, ka palīdzību saņems aptuveni 1,8 miljoni mājsaimniecību.

Decembrī Norvēģija paziņoja, ka atvēlēs apmēram 500 miljonus eiro, par kuriem daļēji segs elektroenerģijas rēķinus mājsaimniecībām, kuras mēnesī patērē līdz 5000 kilovatstundām elektroenerģijas, norāda "Euronews".

Savukārt Ungārija, kas jau noteikusi enerģijas un degvielas cenu, kā arī hipotekāro kredītu procentu griestus, šonedēļ paziņoja, ka no februāra iesaldēs cenas sešiem pārtikas produktiem - miltiem, cukuram, saulespuķu eļļai, pienam, cūkgaļas šķiņķim un vistas filejai. Šo produktu cenas būs jāsaglabā tādas, kādas tās bija oktobra vidū.

"Visā Eiropā pieaug produktu cenas, jo palielinājušās elektroenerģijas cenas,"

skaidroja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kura partija "Fidesz" pirms aprīlī gaidāmajām Ungārijas parlamenta vēlēšanām ir tikai nedaudz priekšā apvienotajam opozīcijas blokam.

Tikmēr Polija no februāra plāno līdz nullei samazināt PVN likmi pārtikai, dabasgāzei un mēslojumam, kā rezultātā valsts budžetam ies secen apmēram 3,3 līdz 4,4 miljardu eiro.

Novembrī Polija samazināja nodokļus degvielai, gāzei un elektrībai, kā arī apmēram pieciem miljoniem mājsaimniecību paredzēja iespēju saņemt kompensācijas rēķinu apmaksai.

"Eurostat" dati liecina, ka decembrī inflācija eirozonā pieauga par 5%.

Vislielākais cenu pieaugums vērojams enerģētikas sektorā, kam seko pārtikas produktu, citu preču un pakalpojumu sadārdzināšanās.

Daudzas valstis vēl tikai domā

Divas Vācijas amatpersonas aģentūrai "Reuters" pagājušonedēļ apliecināja, ka tiekot gatavoti atbalsta mehānismi mazāk nodrošinātajām mājsaimniecībām, kurām ir grūtības apmaksāt rēķinus.

Arī Baltijā vēl norisinās diskusijas par iespējamajiem atbalsta mehānismiem. 

Igaunijā pagaidām apturēta iepriekš plānotā nodokļu celšana elektrībai un dabasgāzei, samazinātas vai atceltas sadales tīkla nodevas, kā arī līdz marta beigām pieejamas kompensācijas komunālo maksājumu rēķinu apmaksai mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem. Turpinās tālāku priekšlikumu izteikšana. Viens no tiem - Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras ierosinājums uzņēmumiem ar atpakaļejošu datumu uz laiku noteikt ļoti zemus elektroenerģijas cenu griestus (80 eiro par megavatstundu) un samazināt akcīzes nodokli degvielai, tādējādi samazinot pārtikas cenu kāpumu.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (Reformu partija) tikmēr distancējusies no partijas biedra ierosinājuma par vienreizēju maksājumu 200 eiro apmērā katram pensionāram, lai palīdzētu nomaksāt rēķinus. Kallasa norādījusi, ka tas esot "viena cilvēka priekšlikums", kas pagaidām valdības dienaskārtībā neesot iekļauts, vēsta raidorganizācija ERR.

Lietuvas Seims apstiprinājis likumprojektu, kas ļauj iedzīvotājiem pieteikties apkures izmaksu subsīdijām. Tam atvēlēti 14 miljoni gadā, un subsīdijas attieksies uz apmēram 95 000 iedzīvotāju. Plānots arī noteikt elektroenerģijas cenu griestos patērētājiem, sadalot pieaugumu uz turpmākajiem pieciem gadiem.

Latvijā pašlaik tiek kompensēti 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām.

Paredzams, ka pirmdien ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atkārtoti aicinās koalīcijas partnerus atbalstīt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi elektroenerģijai, dabasgāzei, siltumenerģijai un kurināmajai koksnei. Šo piedāvājumu koalīcijas sadarbības sanāksmē varētu izskatīt nākamajā pirmdienā, 17.janvārī. Ierosinājums paredz esošā 21% vietā noteikt konkrētajiem energoresursiem PVN likmi 5% apmērā laikā no šī gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu