2022. gada vannas istabu tendence – pieticīgums un funkcionāls minimālisms

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Minimālisms un sakārtotība arvien vairāk ienāk ne tikai mūsu darba dzīvē, bet arī mājās. Interjera dizaineri un mājokļa iekārtošanas speciālisti bieži vien meklē veidus, kā likumu "mazāk ir vairāk" ieviest ne tikai plaši izmantotās telpās, piemēram, dzīvojamās istabās, bet arī jau intīmākās un privātākās vietās, piemēram, vannas istabās. Taču vai telpā, kur vieta jāatrod ne tikai tualetes podam, izlietnei, vannai vai dušai, bet arī veļas mazgājamai mašīnai, žāvētājam un citām lietām, tas vispār ir iespējams?

Tehnoloģiju uzvaras gājiens

Kā stāsta arhitekts Ansis Klīdzējs, pašreizējās tendences, kas, visticamāk, tuvākajā laikā nezudīs, ir saistītas ar tehnoloģiju izmantošanu.

“Vannas istaba ir viena no svarīgākajām un plānošanas ziņā izaicinošākajām telpām dzīvojamajā vidē. Nelielā vietā jāizplāno zonas virknei dažādu funkciju, un katrai no tām ir savs specifisks inženiertehnisks aprīkojums. Tāpēc ir labi, ka mūsdienās ir tehniskie risinājumi, kas ļauj lielu daļu vannas istabai nepieciešamo inženiertehnisko risinājumu paslēpt, tos iebūvējot sienās vai grīdā. Piemēram – tualetes podu rāmji un skalojamās tvertnes, izlietņu stiprinājumi, maisītāju zemapmetuma armatūra, dušas trapi. Šādi risinājumi dod iespēju telpas radīt ne tikai estētiski pievilcīgas, bet arī viegli kopjamas!”

Runājot par vannas istabas estētiskumu, speciālists uzsver, ka toņu un virsmu materiālu daudzveidība dod iespēju vannas istabu radīt tieši tādu, kā vēlamies. Nav viena vislabākā dizaina. Tāpat kā mūsu mājokļi arī katra vannas istaba ir unikāla. Lai gan viena no otras atšķirīgas – tās visas var būt visskaistākās.

Minimālisms pret haosu

Kaut gan toņi un virsmu materiāli ļauj brīvi izvēlēties sev vēlamo vannas istabas noskaņu un interjeru, to tik un tā ļoti ātri ieskauj dažādi objekti un nieki, kas agri vai vēlu atrod savu ceļu uz vannas istabu. Tāpēc

minimālisms, kas pie mums nonācis no Skandināvijas, ir revolucionāra tendence – stils, kas perfekti apvieno estētiku un inovācijas.

“Manuprāt, minimālisms ir spēja radīt pilnvērtīgu vidi, to nepieblīvējot ar liekiem elementiem. Tā ir liela māksla - nepārsātinot sabalansēt vizuālo estētiku ar funkcionalitāti. Patīkama vannas istaba nav “sterila” – tai noteikti jārada silta, mājīga un aicinoša sajūta,” stāsta arhitekts.

Estētikas un funkcionalitātes harmonija

Kā stāsta sanitāro izstrādājumu ražotāja “Geberit” pārstāve Pārsla Sauka, minimālisms nav populārs tikai stilistiski pieticīgajā Skandināvijā. Tas strauji izplatās visā Eiropā. Dažas valstis, piemēram, Itālija, dod priekšroku greznam minimālismam, nevis pieticīgumam. Taču kāpēc šis stils kļūst arvien populārāks?

“Tam ir arī ekonomiski iemesli. Latvijā nekustamais īpašums kļūst arvien dārgāks, tāpēc cilvēki mēdz iegādāties mazākus mājokļus. Tomēr tas nenozīmē, ka viņiem nevajag tās pašas ierīces vai lietas, ko lielākā mājā. Līdz ar to minimālisms ir vai nu nepieciešamība, vai arī jaunais dzīvesveids. Tāpēc, runājot par ierīcēm, es izceltu trīs īpašības – mazāk, pieticīgāk, funkcionālāk,” skaidro speciāliste.

Izvēloties minimālisma risinājumus, noteikti jāpatur prātā tas, ka tiem vajadzētu būt ilgtspējīgiem un veidotiem no dabiskiem un izturīgiem materiāliem. Šī ir vēl viena svarīga lieta, ko atcerēties, radot funkcionālu un, vēl svarīgāk, praktisku telpu savām ikdienas ērtībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu