Uzņēmējam Žuravļovam celta apsūdzība par aicinājumu vērsties pret Latviju (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Prokuratūra cēlusi apsūdzību uzņēmējam, bijušajam Rīgas domes deputātam Jurim Žuravļovam par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu un valsts iekārtu Satversmē neparedzētā veidā.

Nākamnedēļ Žuravļovs aicināts uz prokuratūru apsūdzības izsniegšanai, līdz ar to plašākus komentārus par apstākļiem prokuratūra varētu sniegt pēc apsūdzības izsniegšanas.

Jau rakstīts, ka apsūdzību rosināja uzrādīt Valsts drošības dienests. Šī iestāde paziņojumā presei rakstīja, ka dienests izmeklēšanas gaitā padziļināti vērtēja personas izteikumus divos radio raidījumos, kur persona vairākkārt publiski aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Tāpat persona Latvijas valstij un tautai traģisko PSRS īstenotās okupācijas periodu raksturoja kā iedzīvotājiem labvēlīgu.

Kriminālprocesā VDD lūdza divu kompetento institūciju vērtējumu par izteikumu saturu. Saskaņā ar abu institūciju ekspertu sagatavotajiem atzinumiem personas publiski paustais aicinājums vērsties pret Latvijas valsti ir nepārprotams.

Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

Jau vēstīts, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pērn 1.jūlijā nolēma par konstatētajiem pārkāpumiem anulēt SIA "Pikal un partneri" izsniegto apraides atļauju programmai "Radio PIK". Žuravļovs ir šī uzņēmuma lielākais īpašnieks.

Šāds lēmums pieņemts, jo gada laikā "Radio PIK" darbībā konstatēti trīs būtiski Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi.

Pirmajā gadījumā sods piemērots par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu. Otrajā gadījumā sods piemērots par to, ka informatīvi analītiskā raidījuma ietvaros izskanēja aicinājums uz kara vai militāra konflikta izraisīšanu, aicinājums vardarbīgi gāzt valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, graut valsts teritoriālo vienotību vai izdarīt citu noziegumu. Savukārt trešajā gadījumā konstatēts, ka programma izplatītajos informatīvi analītiskajos diskusiju raidījumos nenodrošināja viedokļu daudzveidību.

Tāpat pārkāpts arī Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, jo konstatēts, ka "Radio PIK" laika posmā no 2020.gada 17.augusta līdz 27.augustam izplatītajos diskusiju raidījumos kā diskusiju dalībnieki tika aicināti galvenokārt viena politiskā spēka pārstāvji, tādējādi lielākoties atspoguļojot tieši šī politiskā spēka viedokļus un pozīcijas.

Visus NEPLP lēmumus par pārkāpumiem negrozītus ir atstājusi tiesa un tie ir stājušies likumīgā spēkā. Kopumā radio uzliktais naudas sods ir 18 500 eiro, kas līdz 1.jūlijam nebija samaksāts.

"Pikal un partneri" padomes lēmumu pārsūdzēja, un tagad to vērtēs Administratīvā rajona tiesa.

Lēmuma pārsūdzēšana gan neaptur tā darbību. "Radio PIK" bija dzirdams frekvencē 100,0 FM Rīgā un tās apkārtnē.

Žuravļovs lēmumu anulēt apraides tiesības uzskata par nepamatotu un nesamērīgu. NEPLP konstatētos pārkāpumus esot pieļāvuši ētera viesi, bet NEPLP, kā apgalvo Žurvaļovs, pēc būtības ir pieprasījusi "Radio PIK" ieviest iekšējo cenzūru tiešraidēs, kas ir pretrunā ar Satversmes 100.pantu, kas paredz vārda brīvību un cenzūras aizliegumu.

Kā norādīja Žuravļovs, pirmais pārkāpums ir par to, ka studijas viesis citēja publicista Lato Lapsas un advokāta Romāna Voncoviča tiesu izvilkumus. NEPLP ieskatā, tas ir bijis rupjš aizskārums kādai personai. Otrais pārkāpums esot konstatēts ētera sarunā par "Latvijas ekonomisko okupāciju", kur NEPLP vārdu "okupācija" esot uztvērusi ārpus konteksta, to samērojot ar okupācijas fakta neatzīšanu. "Lai gan studijas viesis paskaidroja, ka okupāciju atzīst un to salīdzinājumu jāuzskata par joku," iepriekš skaidroja Žuravļovs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu