Bijusī Francijas tieslietu ministre startēs prezidenta vēlēšanās (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristiāna Tobira
Kristiāna Tobira Foto: SIPA/Scanpix

Bijusī Francijas tieslietu ministre un pazīstamā kreisā spārna politiķe Kristiāna Tobira sestdien oficiāli pieteikusi savu kandidatūru pavasarī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Franču Gviāna dzimusī politiķe apliecināja, viņas kampaņas galvenās tēmas būs jaunatne, sociālais taisnīgums, izglītība, ekoloģija un aktīvāks sociālais dialogs.

Francijas fragmentētajā kreiso nometnē Tobira ir jau sestā kandidāte, kas paziņojusi par startu prezidenta vēlēšanās. To pirmā kārta gaidāma 10.aprīlī.

Ja Tobira uzvarēs, viņa būs pirmā sieviete un pirmā melnādainā prezidenta amatā. Aptaujās viņai šobrīd ir 3% atbalsts.

Pašreizējais prezidents Emanuels Makrons atrodas vadībā ar 25%. Tiesa gan, viņš vēl oficiāli nav apliecinājis nodomu kandidēt uz otro amata termiņu.

Konservatīvo kandidāte Valērija Pekresa un galēji labējā Marina Lepēna arī tiek uzskatītas par spēcīgām kandidātēm ar 16 līdz 17% lielu atbalstu aptaujās.

Kreiso nometnē spēcīgākie kandidāti ir kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons, zaļo politiķis Janniks Žado un sociāliste Anna Idalgo. Aptaujās viņiem tiek prognozēts 4 līdz 9% liels atbalsts.

Tobira bija tieslietu ministre no 2012. līdz 2016.gadam sociālista Fransuā Olanda prezidentūras laikā.

Viņa atkāpās 2016.gadā, saasinoties strīdam par konstitucionālajiem labojumiem, kas paredzēja atņemt Francijas pilsonību notiesātiem teroristiem, kam ir citu valstu pilsonība.

Tobira arī atradās uzmanības centrā kā viendzimuma laulību aizstāve.

Šī ir otrā reize, kad Tobira kandidē uz prezidenta amatu. Pirmā bija 2002.gadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu