Svētdienas rītā bez elektrības palikuši daži desmiti "Sadales tīkla" klientu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Svētdienas rītā elektroapgāde ir pārtraukta dažiem desmitiem AS "Sadales tīkla" klientu.

Uzņēmums ir novērsis visus 14.janvāra vēja radītos bojājumus un pašreiz situācija elektrotīklā ir stabila, sacīja "Sadales tīkla" pārstāve Alīna Kozlovska.

Viņa norādīja, ka pašlaik vējš ir pierimis un uzņēmums strādā ikdienas režīmā, tomēr meteorologi brīdina par stiprām vēja brāzmām pirmdien, 17.janvārī, kad vējš visā valsts teritorijā atkal varētu sasniegt spēku 20-24 metrus sekundē, bet piekrastes rajonos 25-30 metrus sekundē.

"Turpinām nepārtraukti sekot līdzi laikapstākļu prognozēm un situācijai elektrotīklā, lai bojājumu gadījumā iespējami drīz klientiem atjaunotu elektroapgādi," uzsvēra Kozlovska.

Viņa atzīmēja, ka piektdien, 14.janvārī, Latviju sasniedza pēdējo divu gadu stiprākais vējš, radot vairāk nekā 500 bojājumus elektrotīklā. "Sadales tīkls" strādāja pastiprinātā režīmā, visus reģistrētos bojājumus novēršot laikā no 14.janvāra rīta līdz 15.janvāra pēcpusdienai. Svētdien ap plkst.10 situācija elektrotīklā ir stabila.

Kozlovska skaidroja, ka stiprā vēja ietekmē bojājumi galvenokārt rodas gaisvadu elektrolīnijās, kuras bojā nolauzti koki un zari. Lai preventīvi mazinātu šādu bojājumu rašanos, "Sadales tīkls" ik gadu no potenciāli bīstamiem kokiem un krūmiem attīra elektrolīniju trases vairāku tūkstošu kilometru garumā. Trases tiek tīrītas atbilstoši Aizsargjoslu likumam, tomēr dabā koku garums nereti pārsniedz likumā noteikto trašu platumu, tādēļ nav iespējams izzāģēt pilnīgi visus kokus, kas ekstrēmos laikapstākļos var nodarīt kaitējumu elektrotīklam un radīt elektrības padeves traucējumus.

Gatavojoties stiprajam vējam, "Sadales tīkls" arī aicina iedzīvotājus laikus parūpēties par uzlādētiem akumulatoriem mobilajiem telefoniem, datoriem un citām ikdienā izmantojamām viedierīcēm, kā arī sarūpēt kabatas lukturīšus.

Tāpat "Sadales tīkls" atgādina, ka nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami trūkuši vadi. Par šādām bīstamām situācijām jāziņo "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi "sadalestikls.lv" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu