76 gadu vecumā miris bijušais Mali prezidents Keita

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ludovic Marin/epa/Scanpix

Mali galvaspilsētā Bamako svētdien 76 gadu vecumā miris bijušais valsts prezidents Ibrahims Bubakars Keita.

Viņš Rietumāfrikas valsti vadīja no 2013.gada līdz gāšanai no amata apvērsumā 2020.gadā.

Keitas ģimenes locekļi paziņoja, ka viņš miris svētdienas rītā savās mājās Bamako. Bijušā prezidenta nāves cēlonis pagaidām nav publiskots.

Viņš bija pavadījis amatā divus gadus no sava otrā piecu gadu amata termiņā, kad 2020.gada augustā pučā tika gāzts.

Keitas gāšana pučā 2020.gada 18.augustā izraisīja šoku Mali kaimiņvalstīs, kas bažījas, ka trauslā valsts, kurai jācīnās ar džihādistiem un ekonomikas krīzi, ieslīgs haosā.

Vairākus mēnešu pirms puča Mali bija aktivizējusies protestu kustība pret toreizējo valdību, kas tika vainota nespējā risināt samilzušās ekonomikas problēmas un tikt galā ar islāmistu nemierniekiem.

Gados jauni armijas virsnieki sarīkoja sacelšanos no bāzes Bamako pievārtē un tad iegāja galvaspilsētā, kur sagrāba Keitu un citus valsts līderus.

Pēc Rietumāfrikas valstu bloka ECOWAS spiediena sacelšanās rezultātā izveidotā hunta 2020.gada 27.augustā atbrīvoja Keitu un ļāva viņam atgriezties rezidencē Bamako, kur turpināja viņa uzraudzīšanu.

Nākamajā mēnesī viņš piedzīvoja pārejošu išēmisko lēkmi jeb mini insultu un devās ārstēties uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

2021.gadā valdošā Mali hunta sarīkoja vēl vienu apvērsumu.

ECOWAS šomēnes vienojās vērst sankcijas pret Mali, nosakot tirdzniecības embargo un slēdzot robežas, pēc tam, kad hunta ierosināja palikt pie varas līdz pieciem gadiem un tad rīkot vēlēšanas, lai gan iepriekš piekrita izpildīt starptautiskās prasības un rīkot vēlēšanas februārī.

Mali pagaidu premjerministrs Šoguels Kokalla Maiga sestdienas vakarā paziņoja, ka tādas sankcijas ir nelikumīgas, jo starptautiskās tiesības paredz, ka valsti, kurai nav izejas pie jūras, nevar norobežot.

Bijušais premjerministrs Keita 2013.gadā uzvarēja Mali prezidenta vēlēšanās, solot apvienot valsti, nodrošināt mieru un stabilitāti, veicināt savstarpēju dialogu un saliedēt tautu ap vērtībām, kas veidojušas šo valsti: "cieņu, integritāti, drosmi un smagu darbu".

Tās bija pirmās vēlēšanas Mali kopš 2007.gada un tika uzskatītas par būtiskām starptautiskās palīdzības saņemšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu