Irāka pēdējo divu mēnešu laikā no Baltkrievijas robežas repatriējusi gandrīz 4000 savu pilsoņu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irākas migranti
Irākas migranti Foto: SAFIN HAMED

Irākas ārlietu ministrs Fuads Huseins svētdien paziņoja, ka pēdējo divu mēnešu laikā no Baltkrievijas repatriējusi gandrīz 4000 savu pilsoņu.

Kopš 18.novembra Irāka ir organizējusi "desmit reisus no Bagdādes uz Baltkrieviju" ar mērķi nogādāt mājās savas valsts pilsoņus, viņš teica Bagdādē kopīgā preses konferencē ar Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi.

"Mēs esam varējuši repatriēt ap 4000 Irākas pilsoņu, kuri bija iestrēguši uz Baltkrievijas robežas ar Poliju, Lietuvu un Latviju," viņš informēja.

Irākas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Ahmeds al Sahafs pēcāk ziņu aģentūrai AFP precizēja, ka "no Baltkrievijas repatriēti 3817 Irākas pilsoņi un no Lietuvas - 112".

Reisi no Baltkrievijas galvenokārt devušies uz Irākas autonomo Kurdistānas reģionu, no kurienes ieradušies daudzi cilvēki, kas vēlējās doties uz Eiropu. Pēc tam lidmašīnas atgriezušās Bagdādē.

Sahafs norādīja, ka Baltkrievijā joprojām atrodas daži Irākas pilsoņi, bet "sarežģītie laikapstākļi un apgrūtināta vide neļauj glābējiem noteikt viņu skaitu".

Landsberģis, kurš ticies arī ar Irākas premjerministru Musafu al Kadhemi, preses konferencē paziņoja, ka vēlas "rosināt jaunas idejas sadarbībai" ar Irāku.

Kopš pagājušās vasaras tūkstošiem migrantu, galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem, jo īpaši no Irākas, ir pulcējušies pie Baltkrievijas robežas ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, cenšoties iekļūt blokā.

Rietumvalstis ir apsūdzējušas Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu par mēģinājumu pievilināt migrantus un virzīt viņus pāri robežai, tādā veidā sodot ES par sankcijām.

Baltkrievija ir noliegusi tādas apsūdzības un kritizējusi ES par to, ka tā nav uzņēmusi migrantus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu