Uzņēmēja: Nezinu, kā samaksāt 4000 eiro par elektrības rēķinu (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Rīt, 17. janvārī, koalīcijas partneriem ekonomikas ministrs centīsies piedāvāt dažus risinājumus, kā mazināt slogu iedzīvotājiem pēc energoresursu cenu dramatiskā kāpuma. Šobrīd skaidrs, ka gāzes un elektrības cenu sprādziens smagi skars arī vidusšķiru un uzņēmējus. Raidījums "Nekā personīga" satika bioloģiskās saimniecības īpašnieci, kurai līdz nākamajai piektdienai par Latvenergo jāsamaksā divkārt pieaugušais rēķins; viņa nezina, kur atrast vajadzīgos 4000 eiro.

Lauku īpašums “Mazsālijas” atrodas Kuldīgas pievārtē. Tās saimniece Gunita Štorha ar vīru īpašumā uzņem viesus, audzē briežus, brūvē stiprinātus dzērienus. Covid-19 laiks kopš 2020.gada sākuma viņiem bijis smags pārbaudījums, bet saimniecības īpašnieki reaģējuši ātri - no viesu uzņemšanas pārprofilējās un kļuva par ekoloģisko saimniecību, kas nu audzē arī trušus, vistas. Bet jaunas grūtības sagādājusi elektrības cenu krīze - par decembrī saņemto elektrības rēķinu ierasto 2000 eiro vietā jāmaksā 4000 eiro.

Pašvaldības energokrīzes sekas katra pašvaldība pārdzīvo citādāk: tur, kur uzbūvētas šķeldas stacijas, siltums ir lēts. Bet, piemēram, Pierīgā, Ropažu pagastā, kas apkurē izmanto tikai gāzi, pēdējos mēnešos iedzīvotājiem rēķini ir pieauguši divas un pat trīs reizes. Pašvaldība septembrī atteicās no cietā līguma ar Latvijas Gāzi, un tarifu piesēja biržas cenai.

Pašvaldību savienība norāda - ir labi, ka valsts un pašvaldības palīdz pašiem trūcīgākajiem. taču ir jāgatavojas tam, ka tūdaļ pēc pabalstiem sāks nākt tie, kuri nav uzskatāmi par mazturīgajiem.

Pastāv bažas, ka līdz pat 40% mājsaimniecību - īpaši attālākos Latvijas reģionos - tuvāko mēnešu laikā sasniegs robežu, kad ģimenei var draudēt trūkums.

Ekonomikas ministrs Vitenbergs noliedz, ka valdība rīkojas par vēlu; viņš atsaucas uz Polijas pieredzi, kas samazinājusi nodokli degvielai, un pārtikai PVN ir nolaists uz nulli.

Pirmdien viņš piedāvās uz dažiem mēnešiem samazināt PVN un noteikt slieksni elektrības un gāzes cenām, ko pārsniedzot, valsts kompensē starpību.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu