Video ⟩ Epidemiologs: Šobrīd vajadzētu rūpīgi sekot līdzi situācijai stacionāros (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan Covid-19 gadījumu skaits pieaug, patlaban netiek novērots līdzvērtīgs stacionēto pacientu kāpums, tādēļ šobrīd vajadzētu rūpīgi sekot līdzi situācijai stacionāros un, tiklīdz pazīmes liecinās par tādu gadījumu skaita pieaugumu, kas varētu apdraudēt slimnīcu spēju funkcionēt, noteikti būtu nepieciešams pastiprināt drošības pasākumus, lai pasargātu veselības aprūpes sistēmu, žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Epidemiologs skaidroja, ka uzmanība šobrīd ir galvenokārt pievērsta diviem Covid-19 indikatoriem - saslimstības līmenim un sasirgušo slimības smagumam jeb stacionēto un nāves gadījumu skaitam.

Omikrona gadījumā, atšķirībā no alfa un delta paveida, esot manāma liela starpība starp slimības izplatību un tās smagumu, proti, to, cik pacienti nonāk slimnīcās. Tādēļ

epidemiologa ieskatā šobrīd vajadzētu rūpīgi sekot līdzi situācijai stacionāros.

Taču otrais, kas eksperta ieskatā būtu jāņem vērā, ir, ka pie augstas saslimstības var tikt ietekmēta uzņēmumu un iestāžu darbība. Neskatoties uz slimības gaitu, ar Covid-19 inficētajiem nāksies ņemt slimības lapas, un tieši tas varētu skart ekonomiku un tās funkcionēšanu, radot darbaspēka iztrūkumu. Epidemiologa ieskatā, to varētu ietekmēt arī fakts, ka vecākiem, kaut vai pašiem esot veseliem, tāpat būs jāpaliek mājās, lai varētu aprūpēt ar Covid-19 saslimušos bērnus.

"Mēs uzskatām, ka tas ir diezgan iespējams scenārijs, vismaz spriežot pēc datiem, kas nāk no citām Eiropas valstīm ar ļoti strauju izplatību. Primārā ietekme ir tieši uz ekonomisko un sociālo dzīvi. Protams, pie augstas omikrona izplatības un zemiem rādītājiem, neraugoties uz to, ka

omikrons ir saudzīgāks nekā delta variants, aizvien būs cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu, kuriem arī būs nepieciešama stacionārā palīdzība.

Pirmām kārtām tie būs nevakcinētie," komentēja Perevoščikovs.

Eksperts arī uzsvēra vakcinācijas nozīmi, kā arī atgādināja par pamata profilakses pasākumiem - distances ievērošanu un aizsargmasku lietošanu -, kas aizvien esot pietiekami efektīvi, lai ietekmētu kopējo situāciju. Pēc viņa sacītā, ja šie pasākumi tiek ievēroti, tad arī nepieciešamība pastiprināt ierobežojumus ir mazāka.

Kā vēstīts, Perevoščikovs šorīt Latvijas Radio stāstīja, ka Covid-19 omikrona paveida ietekmē pašlaik Latvijā turpinās plaša šīs slimības izplatība, taču ir arī dažas labas ziņas - izskatās, ka omikrona paveids ir vieglāks nekā delta, turklāt vakcinācija palīdz cīņā arī pret šo variantu.

Pēc speciālista sniegtās informācijas, dati par pagājušo nedēļu liecina, ka situācija Latvijā pasliktinās - slimības izplatības pieaugums ir par nepilniem 50%, un situācija pašlaik ir aptuveni tāda kā pērn oktobra beigās pirms "lokdauna" ieviešanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu