"Nedēļas fokusā" Savitska, Dragiļeva un Jemberga Seksuālā vardarbība un žurnālistika (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mārtiņš Daugulis
Mārtiņš Daugulis Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Sešas jaunas sievietes apsūdz Latvijā praktizējošu un sertificētu ārstu seksuālā vardarbībā. Lietā iesaistās Veselības inspekcija un Ārstu biedrība, bet Valsts policija sāk kriminālprocesu. Kāpēc jūs par to dzirdat pirmo reizi? Jautājums vietā," - tā sākas pieteikums dokumentālam stāstam sabiedriskajā medijā par seksuālu izmantošanu ārsta kabinetā. Podkāsta "Vajadzēs noģērbties", kurā vairākās sērijas pastāstīts par seksuālo vardarbību, pacientu bezspēcību un ārsta patvaļu, autore ir Justīne Savitska, un tas tapis sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra ''Re:Baltica'' redaktori Sanitu Jembergu.

Jautājumam nonākot sbiedrības uzmanības lokā, imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko, par kura iespējamo seksuālo vardarbību ziņojušas aptuveni 20 pacientes, vērsies policijā pret Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālisti Olgu Dragiļevu. Imunologs apsūdzējis žurnālisti fiziskā un emocionālā vardarbībā. Gan žurnāliste, gan viņas operators norāda, ka safilmētais materiāls pierāda, ka žurnālistei pat nebija iespējas pieskarties un nodarīt pāri ārstam. Tikmēr Valsts policija pēc imunologa iesnieguma sākusi administratīvo procesu.

Pētījuma "Vajadzēs noģērbties" līdzautore Sanita Jemberga, kura kopā ar kolēģiem gan pētnieciskās žurnālistikas centrā "Re: Baltica", gan ar kolēģiem Latvijas Radio analizējusi lietu pret imunologu Ņikiforenko, ziņā sabiedriskajam medijam šo situāciju nosauc par absurdu pēc būtības. Jo vienā pusē ir ārsts, kuru nu jau aptuveni 20 pacientes vaino neatļautā ķermeņa aizskaršanā un iespējamā seksuālā izmantošanā. Otrā pusē žurnālisti, kuri mēģina noskaidrot, kāpēc šī lieta policijā nav adekvāti izmeklēta.

Cik daudz ārsta visatļautība ir viena cilvēka un cik daudz sistēmiska problēma? Un kāda attieksme pret sievieti žurnālisti, ja tiek runāts par tādām tēmām kā seksisms, seksuāla vardarbība un vardarbība kopumā?

Par šiem un citiem jautājumiem "Nedēļas fokusā" studijā Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, Latvijas Televīzijas žurnāliste Olga Dragiļeva un pētnieciskās žurnālistikas centra "Re: Baltica" pētniece Sanita Jemberga.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu