Naudiņš Saeimas Mandātu komisijai iesniedzis vakcinācijas sertifikātu (3)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāts Romāns Naudiņš
13.Saeimas deputāts Romāns Naudiņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāts Romāns Naudiņš pirmdien, 17. janvārī, iesniedzis parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā savu vakcinācijas sertifikātu, lai varētu atsākt piedalīties Saeimas sēdēs.

Vaicāts par saņemtajiem dokumentiem, Mandātu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Vitālijs Orlovs (S) aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Naudiņam būtu jāatklāj, kurā valstī ir vakcinējies pret Covid-19. Tad arī citi cilvēki, kuri būtu vakcinējušies attiecīgajā valstī, zinātu, ka viņu pote tiktu atzīta par derīgu un viņiem Latvijā nebūtu jāvakcinējas atkārtoti Covid-19 sertifikāta saņemšanai, pauda politiķis.

Ņemot vērā, ka Naudiņa (NA) uzvārds deputātiem atsūtītajā atzinumā ir uzrakstīts bez garumzīmēm, Orlovs pieņem, ka pote varētu būt izdarīta kādā valstī, ar kuru Eiropas Savienībai būtu noslēgts līgums par pošu atzīšanu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja parlamentārietis, viņš pērn savakcinējās ārpus Latvijas, iegūstot citas valsts izsniegtu digitālo sertifikātu. Viņš ilgstoši sarakstījies ar Mandātu komisiju, tāpēc sertifikāta iesniegšana ieilgusi. Tāpat deputāts sazinājies ar Saeimas Juridisko biroju, kurā viņam neesot atbildēts.

Pēc parlamentārieša teiktā, Saeimas Mandātu komisija gribēja, lai deputāts atsūtītu savu iegūto Eiropas Savienības digitālo sertifikātu, kuru pēc tam nosūtītu pārējiem komisijas locekļiem iepazīties. Viņaprāt, tāds risinājums neesot pareizs, tāpēc iesniegumā, kurā viņš iekļāvis savu sertifikātu, Naudiņš norādījis, ka bez piekrišanas neatļauj savu sertifikātu un pases kopiju pārsūtīt elektroniski, pavairot vai fotografēt trešajām personām, tai skaitā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputātiem.

Deputāts uzskata, ka būtu pietiekami, ja to aplūkotu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) vai komisijas vecākā konsultante.

Pēc viņa domām, sertifikāts, kas satur būtiskus datus, nebūtu izsūtāms visiem komisijas locekļiem.

Tāpēc viņš piedāvājis risinājumu, ka atbildīgās Saeimas komisijas deputāti ar viņa vakcinācijas sertifikātu var iepazīties klātienē, ievērojot personas datu aizsardzību. Naudiņš iesniegumā komisijai minējis, ka viņa vakcinācijas sertifikāta uzrādīšana atbildīgās komisijas deputātiem var tikt organizēta individuāli klātienē, ja deputāts to vēlas, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, savukārt komisijas lēmums par to, ka politiķis uzrādījis vakcinācijas sertifikātu, var tikt pieņemts attālināti.

Politiķa ieskatā, tā ir normāla prakse, - ja deputātam interesē, viņš ar attiecīgo dokumentu var iepazīties lietvedībā. "Uzskatu, ka komisijas priekšsēdētāja pati var iepazīties ar manu sertifikātu un komisijai par to noziņot. Tie, kuri vēlas, lai ierodas Saeimā un to aplūko," teica deputāts, vienlaikus paužot neizpratni par to, "kāpēc politiķus bija jāiesaista cita deputāta vērtēšanā". Pēc viņa domām, sertifikātu pārbaudi bija jāatstāj Saeimas Administrācijas pārziņā, kas attiecīgi varētu ziņot parlamenta Prezidijam par to, ka konkrētais deputāts savu sertifikātu iesniedzis.

Vienlaikus savā iesniegumā Naudiņš atrunājis, ka ar viņa vakcinācijas sertifikātu deputāts atļauj klātienē iepazīties Saeimas akreditētiem žurnālistiem, ievērojot augstāk minētos ierobežojumus par vakcinācijas sertifikāta un pases elektronisku pārsūtīšanu, pavairošanu un fotografēšanu.

Mandātu komisijas priekšsēdētāja Kursīte-Pakule aģentūrai LETA norādīja, ka komisijā ir saņemts Naudiņa iesniegums un sertifikāts, tāpēc jau otrdien, 18.janvārī, plānoto komisijas sēdi papildinās ar vēl vienu darba kārtības jautājumu - par Naudiņa deputāta pilnvaru atjaunošanu.

Kursīte-Pakule atzīmēja, ka Naudiņš savu sertifikātu nav iesniedzis tādā pat kārtībā kā citi deputāti, paredzot, ka to neizsūta visiem komisijas locekļiem, tāpēc viņa gribētu vēl apspriesties ar parlamenta Juridisko biroju.

"Pieņemu, ka sertifikāts ir derīgs, bet jāskaidro, kā tas ir juridiski," teica parlamenta komisijas vadītāja.

Viņa pauda šaubas, ka visi komisijas locekļi šodien paspētu aizbraukt uz Saeimu un pārbaudīt Naudiņa iesniegto sertifikātu. Tomēr, ja Juridiskais birojs apliecinās, ka tas ir derīgs un citiem komisijas locekļiem nebūs iebildumu, tad Mandātu komisija varētu deputāta pilnvaras atjaunot, izriet no Kursītes-Pakules teiktā.

Jau ziņots, ka Saeima 12.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", nosakot, ka nevakcinētiem vai Covid-19 nepārslimojušiem Saeimas deputātiem no 15.novembra ir liegts piedalīties Saeimas, tās komisiju un parlamenta citu institūciju sēdēs.

Jau sākotnēji likumprojektā bija paredzēts, ka nevakcinēti deputāti nedrīkstēs piedalīties klātienes sēdēs, bet tagad liegums noteikts arī dalībai attālinātās sēdēs.

Likumā noteikts, ka no 15.novembra Saeimas darbā ir tiesīgs piedalīties tikai tāds Saeimas deputāts, kurš šajā likumā noteiktajā kārtībā ir uzrādījis Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Deputātam Covid-19 sertifikāts būs jāuzrāda Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, ja vien deputāts informāciju par sertifikātu nav jau iepriekš iesniedzis Saeimas Administrācijā. Mandātu komisijai tuvākajā Saeimas sēdē būs jāziņo par deputātiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu un līdz ar to nav tiesīgi piedalīties Saeimas darbā.

Deputātam, kurš nebūs tiesīgs piedalīties Saeimas darbā, tiks pārtraukta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa.

Saeimas deputāta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa tiks atjaunota ar dienu, kad deputāts Mandātu komisijai būs uzrādījis Covid-19 sertifikātu.

Ja deputāts sertifikātu būs ieguvis un uzrādījis pēc 15.novembra, Mandātu komisijai par to būs jāziņo tuvākajā Saeimas sēdē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu