Ģenerālprokurors: Tiesībsarga atzinums par seksuālās vardarbības pret bērniem izmeklēšanu neko šausminošu nav parādījis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģenerālprokurors Juris Stukāns
Ģenerālprokurors Juris Stukāns Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiesībsarga Jura Jansona atzinums par noziedzīgo nodarījumu, kas vērsti pret bērna tikumību un dzimumneaizskaramību, izmeklēšanu neko jaunu un šausminošu nav parādījis, taču iestādēm ir jāvirzās uz šo noziegumu kvalitatīvāku izmeklēšanu, pirmdien žurnālistiem šādu vērtējumu sniedza ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Stukāns pateicās Tiesībsarga birojam par minēto atzinumu un uzsvēra, ka prokuratūras prioritāte bija un būs šāda veida noziegumu izmeklēšana. "Šajā pārbaudes slēdzienā neko jaunu un šausminošu es nekonstatēju. Iestādes iespēju robežās dara visu iespējamo, lai savlaicīgi izmeklētu un atklātu noziegumu," uzskata Stukāns.

Prokuratūra un policija šāda veida noziegumu izmeklēšanā piesaistot labākos resursus, tomēr viņš kritizēja valsts nespēju izveidot tā dēvēto vienas pieturas aģentūru, lai faktiski vienā reizē sekmīgi nopratinātu noziegumā cietušo bērnu un viņu vairs nevajadzētu traucēt.

Stukāns uzskata, ka izmeklētājiem nav ko baidīties un jāierosina kriminālprocesi, jo tieši ar kriminālprocesuāliem līdzekļiem ir iespējams kvalitatīvāk izmeklēt lietas.

Ģenerālprokurors vērsa uzmanību, ka arī sabiedrība ir atbildīga par šiem noziegumiem. Tas nozīmē, ka, piemēram, sabiedriskām organizācijām skolās ir jāpievērš lielāka uzmanība bērnu uzvedībai.

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks vērsa uzmanību, ka uz vietas nekas nav stāvējis un pēdējos gados ar sadarbības partneriem darīts daudz, lai uzlabotu izmeklēšanas procesus.

Tajā pašā laikā viņš varot piekrist pret policiju vērstajai kritikai par atsevišķiem gadījumiem. Šādās reizēs viņš aicina neklusēt un vērsties pie policijas vadības.

Policijā reģistrētā informācija liecina, ka seksuāla rakstura noziegumi pērn nedaudz pieauguši. Pērn kopumā reģistrēti 619 noziedzīgi nodarījumi, kas vērsti pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Ruks gan vērsa uzmanību, ka šāda veida noziegumos ir augsts latentums, taču policija šajā jomā strādājot ļoti aktīvi.

Viņš atgādināja, ka lielākā daļa šāda veida noziedznieku ir no bērnam tuvas vides - radinieki, paziņas. Tajā pašā laikā arī sveši cilvēki mēģina vērsties pret bērniem.

Ruks solīja, ka policija ņemšot vērā Tiesībsarga biroja rekomendācijas, taču jau iepriekš veikusi attiecīgus pasākumus šādu noziegumu konstatēšanas un izmeklēšanas kvalitātes uzlabošanai.

Policijas rīcībā ir divas nodaļas, kurās izmeklētāji specializējušies šādos noziegumos, taču arī tiek strādāts pie tā, lai izveidotu reaģējošā policista institūtu. Tas nozīmē, ka policistam ierodoties notikuma vietā būtu prasmes veikt sākotnējās izmeklēšanas darbības un vēlāk izmeklēšanu pārņemtu augstākas amatpersonas.

"Nav tā situācija tik kritiska, ir daudz kas uzlabots un ejam pareizā virzienā. Tāpat aicinu sabiedrību pievērst uzmanību apkārt esošajiem bērniem un tam ko bērni dara viedierīcēs," piebilda Ruks.

Iepazīstinot ar atzinumu par noziedzīgo nodarījumu, kas vērsti pret bērna tikumību un dzimumneaizskaramību, izmeklēšanu, tiesībsargs Juris Jansons pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka runa ir par nežēlīgiem, noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir vērsti pret sabiedrības visneaizsargātākajām personām - bērniem.

Viņš atzīmēja, ka bieži vien šie nodarījumi notiek ģimenēs, ko apliecina Tiesībsarga biroja veiktais pētījums, gan arī atzinumā konstatētie fakti.

Jansons sacīja, ka viņa kā tiesībsarga pienākums, saņemot informāciju, ir reaģēt, lai vērtētu varbūtējos trūkumus tiesiskajā regulējumā, vai tā piemērošanā.

Viņš arī uzsvēra, ka seksuālās vardarbības vai bērnu izmantošanas gadījumi izmeklēšana ir komplicēts bērnu tiesību jautājums, kas prasa nepārtrauktu sistēmas uzlabošanu un resursu piesaisti. Tāpat, tiesībsarga ieskatā, iesaistei ir jābūt pārliecinošai, kā arī jābūt atdevei no valsts un pašvaldības iestāžu, tiesu sistēmas un sabiedrisko organizāciju puses, ar patiesu vēlmi aizsargāt visievainojamākos sabiedrības locekļus.

Tiesībsargs pauda aicinājumu atbildīgo iestāžu amatpersonas iepazīties ar secinājumiem pārbaudes lietā un darīt visu iespējamo, lai savā atbildības jomā veicinātu bērnu tiesību un interešu ievērošanu gadījumos, kad viņu labklājība un attīstība tiek apdraudēta smaga nozieguma dēļ.

"Mēs novērojam, ka izteikti iztrūkst sadarbība horizontālās politikas ieviešanā. Tā ir ļoti sadrumstalota. Turklāt lielā mērā vislielākais smagums galarezultātā gulstas uz policiju. Pie nepietiekamas kapacitātes un kompetencēm, mēs atrodamies situācijā, kad bieži vien kriminālprocesi netiek uzsākti vai tie tiek izbeigti pierādījumu trūkuma dēļ. Var gadīties, ka cietušais bērns nonāk atpakaļ varmācīgā vidē," uzsvēra Jansons.

Jau ziņots, ka noziegumos pret bērnu tikumību un dzimumneaizskaramību reti tiek iesaistīti pieredzējuši un specializējušies izmeklētāji no policijas augstākā līmeņa struktūrvienībām un amatpersonām, atzinumā "Par noziedzīgo nodarījumu, kas vērsti pret bērna tikumību un dzimumneaizskaramību, izmeklēšanu" secinājis tiesībsargs.

Jansons aicinājis policiju vērtēt, vai noziegumu izmeklēšanu nevajadzētu deleģēt izmeklētājiem, kuriem ir lielāka pieredze seksuālās vardarbības un izmantošanas noziegumu izmeklēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu