Ģimenes ārste: Balstvakcinētie pacienti inficēšanās ar Covid-19 gadījumā slimo bez izteiktiem simptomiem (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Balstvakcīnu saņēmušie pacienti vai nu vispār ar Covid-19 nesaslimst vai arī slimo bez izteiktiem simptomiem, preses konferencē pavēstīja ģimenes ārste Sandra Gintere.

Balstvakcinēto slimības simptomi esot tik nepamanāmi, un nereti no pacientiem varot dzirdēt, ka, neveicot testu, viņi nemaz nezinātu par inficēšanos.

Ģimenes ārste norādīja, ka pēdējās divās nedēļās saslimstība atkal pieaugusi, un pamatā slimo ģimenēs. Vienlaikus, pēc viņas paustā, ģimenes ārsti turpinot gan vakcinēt, gan arī nodrošināt balstvakcināciju dažādām iedzīvotāju grupām.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas dati liecina, ka šobrīd valstī 37,71% iedzīvotāju no 974 000 balstvakcināciju saņemt tiesīgo ir saņēmuši papildu poti. Senioru vidū no tiem, kas šobrīd var saņemt balstvakcīnu, 53% jeb aptuveni 170 000 no 320 000 ir saņēmuši papildu poti.

Pēc Zāļu valsts aģentūras sagatavotās informācijas, nesen publicētu pētījumu rezultāti liecina, ka vakcīnu efektivitāte pret omikrona varianta izraisītu simptomātisku saslimšanu ir zemāka un tai ir tendence laika gaitā samazināties.

Tādējādi arvien vairāk vakcinēto personu pastāv iespēja saslimt ar omikrona varianta izraisīto infekciju, neraugoties uz vakcināciju.

Tomēr šie pētījumi liecinot arī par to, ka vakcinācija joprojām sniedz augstu aizsardzības līmeni pret omikrona varianta izraisītās slimības smagu gaitu un hospitalizāciju. Jaunākie pierādījumi, kas ietver reālās efektivitātes datus, norāda, ka personas, kuras saņēmušas balstvakcīnu, ir labāk aizsargātas nekā personas, kuras saņēmušas tikai primāro vakcinācijas kursu.

Dati no Dienvidāfrikas liecinot, ka personas, kuras saņēmušas divas Covid-19 vakcīnas devas, ir līdz 70% aizsargātas pret hospitalizāciju, bet līdzīgi dati no Lielbritānijas apliecina, ka, lai gan aizsardzība samazinās dažus mēnešus pēc vakcinācijas, aizsardzība pret hospitalizāciju atkārtoti paaugstinās līdz 90% pēc balstvakcīnas saņemšanas.

Eiropas Zāļu aģentūra ir apņēmusies turpināt izvērtēt jaunākos pieejamos datus par vakcīnu efektivitāti un slimības smagumu, kā arī mainīgo situāciju saistībā ar cirkulējošajiem vīrusa variantiem un inficēšanās rādītājiem omikrona variantam. Aģentūra uzsver, ka vakcinācija joprojām ir pašreizējās pandēmijas apkarošanas būtiska sastāvdaļa.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu