Ķīnas prezidents noraida "Aukstā kara mentalitāti"; aicina pasaules valstis sadarboties (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pirmdien aicināja pasauli sadarboties cīņā pret Covid-19 un solīja citām valstīm nosūtīt vēl vienu miljardu vakcīnas pret koronavīrusu devu, kā arī mudināja lielvalstis laikā, kad pieaug ģeopolitiskais saspīlējums, atteikties no "Aukstā kara laika mentalitātes".

Pasaules Ekonomikas foruma virtuālajā sanāksmē Ķīnas līderis slavināja savas valsts centienus izplatīt vakcīnas, cīnīties pret klimata pārmaiņām un veicināt savas zemes attīstību.

Tradicionāli Šveices kūrortā Davosā notiekošais samits jau otro gadu pēc kārtas norisinās tiešsaistē, un atklāšanas runā Sji atkārtoja jau iepriekš starptautiskai publikai paustos komentārus, tostarp par valsts dominētās ekonomikas plašāku atvēršanu privātai un starptautiskai konkurencei.

Iepriekš arī Ķīnā valdošā Komunistiskā partija ir solījusi plašāk atvērt valsts ekonomiku. Pēdējo piecu gadu laikā valdošā partija ir veikusi vairākus pasākumus ekonomikas atvēršanai, tostarp atcēlusi ierobežojumus īpašumtiesībām autobūves sektorā, tomēr uzņēmēju grupas norāda, ka ārvalstu bankām, tehnoloģiju un citu sektoru kompānijām joprojām ir jāsaskaras ar ierobežojumiem, kas traucē piekļuvi visdaudzsološākajām nozarēm.

"Mums ir jāatsakās no Aukstā kara mentalitātes un jāmeklē iespējas miermīlīgai līdzās pastāvēšanai un savstarpēji izdevīgiem rezultātiem. Mūsu pasaule šodien ne tuvu nav mierīga," pauda Ķīnas līderis.

"Protekcionisms un vienpusība nevienu nevar aizsargāt. Beigās tie kaitē gan citu, gan paša interesēm. Vēl sliktākas ir hegemonijas un terorizēšanas prakse, kas ir pretrunā vēstures plūdumam," viņš piebilda.

Sji norādīja, ka "pareizais ceļš cilvēces nākotnei ir miermīlīga attīstība un savstarpēji izdevīga sadarbība".

Ķīnas prezidents, kurš savu valsti nav atstājis kopš pandēmijas sākuma 2020.gadā, paziņoja, ka Ķīna citām valstīm ir nosūtījusi vairāk nekā divus miljardus devu Covid-19 vakcīnu un plāno atvēlēt vēl vienu miljardu devu, tostarp 600 miljonus Covid-19 vakcīnas devu ziedot Āfrikas valstīm un vēl 150 miljonus devu - Dienvidaustrumāzijai.

Salīdzinājumam, Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītās programmas COVAX vadība nedēļas nogalē paziņoja, ka ir izplatījusi vienu miljardu vakcīnas pret Covid-19 devu.

Sji uzsvēra, ka Ķīna ir "gatava sadarboties" ar citām valdībām klimata jautājumos, tomēr jaunas iniciatīvas savā runā nerosināja un nepiedāvāja jaunus resursus. Viņš norādīja, ka attīstītajām valstīm ir jāpiedāvā nauda un tehnoloģijas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu