Apspiežot protestus Sudānā, nošauti septiņi cilvēki (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sudānas drošības spēki pirmdien nošāva septiņus protestētājus un daudzus ievainoja, atklājot uguni uz demonstrāciju pret militāro apvērsumu.

Bruņotā vardarbība pret protestētājiem Hartūmā un citās pilsētās notika pirms ASV diplomātu vizītes, Vašingtonai mēģinot panākt vairākus mēnešus ilgas politiskās krīzes izbeigšanu Sudānā.

ANO īpašais pārstāvis Folkers Pertess nosodīja šaujamieroču lietošanu protestu apspiešanai, savukārt ASV vēstniecība Hartūmā kritizēja "Sudānas drošības spēku vardarbīgo taktiku".

Deviņas ANO Drošības padomes dalībvalstis, tai skaitā Lielbritānija un Francija, aicināja visas puses "atturēties no vardarbības lietošanas" un uzsvēra "mierīgas pulcēšanās un runas brīvības" svarīgumu.

Kopš Sudānas armija 25.oktobrī sarīkoja militāro apvērsumu ģenerāļa Abdelfataha al Burhana vadībā, demonstrācijās pret to ir nošauts 71 protestētājs.

Apvērsuma laikā armija aizturēja premjerministru Abdallu Hamdoku, bet vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar militāro huntu par varas dalīšanu un tika atbrīvots un atjaunots premjerministra amatā.

Protestētāji šo vienošanos noraidīja un pieprasīja civilu pārvaldi. Turpinoties masu protestiem, premjers Hamdoks 2.janvārī paziņoja par atkāpšanos no amata.

Sudānā 30 gadus ar dzelzs dūri bija valdījis prezidents Omars al Baširs, līdz armija 2019.gada aprīlī pēc masu protestiem viņa režīmu gāza. Pēc tam civilisti un armija izveidoja kopīgu pārejas administrāciju, kas saņēma starptautisku atbalstu.

Oktobrī notikušais pučs izjauca trauslo pāreju uz civilu pārvaldi, un to nosodīja daudzas pasaules valstis. Kopš šī apvērsuma Sudānā notiek masu protesti, kuru dalībnieku skaits reizēm sasniedz desmitiem tūkstošu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu