PVD: Visticamāk, ĀCM ietekmē mežacūku populācija ievērojami samazināsies (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumu skaita pieaugums mežacūku populācijā vistiešākajā veidā ir saistīts ar pašas populācijas pieaugumu, pauda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājas vietnieks Mārtiņš Seržants.

Šogad līdz 15.janvārim ĀCM ir apstiprināts jau 58 meža cūkām, kamēr pērn šajā pašā laikā bija konstatēti 27 slimības gadījumi, liecina arhīvā pieejamā informācija. Tādējādi ĀCM saslimstības rādītājs šogad pieaudzis 2,1 reizi.

Seržants informēja, ka no šogad atklātajiem gadījumiem 24 slimas mežacūkas ir konstatētas pierobežā, Ludzas un Rēzeknes novados.

Tāpat ĀCM mežacūkām šogad konstatēts arī Kurzemē - Dienvidkurzemes, Saldus, Tukuma un Ventspils novadā, kā arī citos novados.

"Visticamāk, ĀCM ietekmē meža cūku populācija ievērojami samazināsies," prognozēja Seržants.

Vienlaikus PVD pārstāvis atzīmēja, ka ĀCM atkārtota izplatīšanās mežacūku populācijā apdraud arī mājas cūku novietnes, kur augstākais riska periods ir vasaras sezonā.

Pēc viņa teiktā, pret ĀCM nav vakcīnas, tādēļ slimības apkarošanas pasākumi galvenokārt ir saistīti ar mežacūku skaita ierobežošanu, biodrošības pasākumu ievērošanu medībās un beigto mežacūku likvidēšanu.

Vīrusa izturība veicina infekcijas izplatību mežacūku populācijā, kas kļuvušas par vīrusa rezervuāru dabā. Tāpēc būtiski ir nepieļaut mežacūku populācijas strauju atjaunošanos Latvijā, pastiprināti tās medījot un vienlaikus stingri ievērojot biodrošību medībās, lai neveicinātu vīrusa tālāku izplatību, norāda Sržants.

Īpaši rūpīgi pret biodrošības prasību ievērošanu jāizturas mājas cūku turētājiem, lai nepieļautu slimības ievazāšanu novietnē.

PVD atgādina, ka ĀCM izskaušanā palīdzību var sniegt arī iedzīvotāji, ziņojot par atrastām mirušām mežacūkām. Mirušā dzīvnieka atliekas ilgstoši ir infekciozas un apdraud citus - veselos dzīvniekus, tāpēc par beigtām mežacūkām jāziņo, zvanot uz tālruni 29394696, lai atbildīgie dienesti drošā veidā to likvidētu, palīdzot atveseļot mežacūku populāciju.

Persona, kuras sniegtā informācija ar precīzi uzrādītu beigtās mežacūkas atrašanās vietu apstiprināsies, saņems 23 eiro un 10 centus (30 eiro pirms iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas).

Vienlaikus Seržants piebilda, ka ĀCM ir konstatēts lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu un tikai dažām no tām slimību pagaidām ir izdevies ierobežot. Lielā mērā tas saistīts ar iespēju izmantot to valstu slimības apkarošanas pieredzi, kuras pirms astoņiem gadiem ar ĀCM vīrusu saskārās pirmās, tostarp Latvija.

Jau ziņots, ka PVD inspektori pagājušajā nedēļā konstatēja 39 ĀCM saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā. Līdz ar to mežacūku populācijā Latvijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 58 mežacūkām 12 novada 31 pagastā.

Pērn ĀCM tika reģistrēts 448 reizes, skarot 27 novadu 138 pagastus un vienu pilsētas teritoriju.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu