Par 45 miljoniem eiro palielināts "airBaltic" pamatkapitāls (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par 45 miljoniem eiro palielināts Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pamatkapitāls, kas tagad ir 551,473 miljoni eiro.

Pērn 17.augustā Ministru kabinets kā "airBaltic" vairākuma akcionārs apstiprināja 90 miljonu eiro ieguldījumu "airBaltic" pamatkapitālā. Atbilstoši Eiropas Savienības valsts atbalsta noteikumiem Eiropas Komisija (EK) 21.decembrī atbalstīja 45 miljonu eiro investēšanu, bet pārējai investīcijas daļai vēl jāsaņem EK apstiprinājums.

"airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss pēc EK lēmuma norādīja, ka lidsabiedrības galvenā akcionāra atbalsts krīzes pārvarēšanai atspoguļo tā izpratni par "airBaltic" pozitīvo ietekmi uz ekonomiku.

"EK secinājusi, ka Covid-19 pandēmija kvalificējas kā ārkārtējs notikums, lai dalībvalstu ārkārtējie intervences pasākumi ar to saistīto zaudējumu kompensēšanai tiktu uzskatīti par pamatotiem," pauda Gauss.

Paredzēts, ka ar plānoto "airBaltic" akciju kotēšanu biržā (IPO) investīcijas atgriezīsies Latvijā kā ienākumi no pārdotajām akcijām.

Pērn augustā Satiksmes ministrijas pārstāvji norādīja, ka "airBaltic" ir stratēģisks Latvijas ekonomikas veicinātājs, kas nodrošina vairāk nekā 2,5% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Valsts atbalsts Covid-19 krīzes smagi skartajai aviācijas nozarei ir būtisks priekšnosacījums ne tikai nozarei krīzes pārvarēšanai un sekmīgai darbības turpināšanai, bet arī valsts tautsaimniecības attīstībai kopumā. Valsts sniegtais atbalsts nodrošina aviācijas nozares kapitālsabiedrību darbību, savukārt ieguldījumu atdevi varēs vērtēt ilgtermiņā pēc Covid-19 krīzes pārvarēšanas, kad situācija nozarē globālā līmenī būs stabilizējusies.

Tāpat ziņots, ka 2020.gada jūlija sākumā EK pēc vairāku mēnešu izvērtēšanas atbalstīja Latvijas valdības lēmumu "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīt 250 miljonus eiro, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. 2020.gada 4.augustā finansējums tika ieguldīts, un "airBaltic" pamatkapitāls sasniedza 506,473 miljonus eiro.

"airBaltic" koncerns 2020.gadā strādāja ar 142,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 72% mazāk nekā gadu iepriekš, un kompānijas zaudējumi pieauga 29 reizes un sasniedza 264,6 miljonus eiro.

Savukārt lidsabiedrības darbības ieņēmumi pērn trīs ceturkšņos bija 127,462 miljoni eiro, kas ir par 5,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu