Pieņem jaunus noteikumus par drošības un veselības aizsardzības prasībām uz kuģiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas osta. Ilustratīvs attēls.
Rīgas osta. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ministru kabinets otrdien, 18.janvārī, pieņēma jaunus noteikumus par drošības un veselības aizsardzības prasībām un medicīnisko aprūpi uz kuģiem, lai uz tiem  uzlabotu medicīnisko palīdzību.

Satiksmes ministrija skaidro, ka ar Latvijas karogu kuģojošie kuģi tiek iedalīti trīs kategorijās - A kategorijas kuģiem nav kuģošanas rajona vai ilguma ierobežojumu, B kategorija kuģiem kuģošanas rajons ir līdz 150 jūras jūdzēm no patvēruma ostas un C kategorijā ietilpst tie, kuri kuģo ne vairāk kā 20 jūras jūdzes no krasta. Noteikumos ietvertās prasības neattiecas uz karakuģiem.

Paredzēts, ka uz katra kuģa ir jābūt tā kategorijai atbilstošam medicīniskajam aprīkojumam - medikamentiem, medicīnas ierīcēm un pretlīdzekļiem. Medicīniskā aprīkojuma daudzums ir atkarīgs no reisa veida, apmeklējamām ostām, ceļa mērķa, reisa ilguma, reisa laikā veicamā darba, kravas veida un apkalpes locekļu skaita. Kuģa medicīniskajā aprīkojumā ietilpstošos medikamentus, medicīniskās ierīces un pretlīdzekļus jāuzskaita kapteiņa apstiprinātā sarakstā.

Tāpat noteikts, ka katrā uz kuģa esošā glābšanas laivā, piepūšamajā glābšanas plostā un glābējlaivā jābūt pirmās medicīniskās palīdzības komplektam ūdensdrošā iepakojumā ar pievienotu lietošanas instrukciju uz ūdensnecaurlaidīga papīra.

Savukārt uz kuģa, kura bruto tilpība pārsniedz 500 vienības un uz kura ir 15 vai vairāk personu liela apkalpe, un, kuri dodas reisos, kas ir ilgāki par trim dienām, jāierīko atsevišķa telpa jeb lazarete, kurā ir iespējams nodrošināt medicīnisko aprūpi atbilstošos sadzīves un higiēnas apstākļos. Turklāt, ja kuģis ir aprīkots ar lazareti, tad to nedrīkstēs izmantot jūrnieku pastāvīgai izmitināšanai.

Ja uz kuģa ir 100 apkalpes locekļu vai vairāk un kuģis veic starptautiskus reisus ilgāk par 72 stundām, uz tā jāatrodas sertificētam ārstam, kas atbild par kuģa apkalpes locekļu medicīnisko aprūpi. Savukārt, ja uz kuģa ir ķīmisko vielu noliktava, tā jāapgādā ar aizsargapģērbu, sejas masku un aizsargcimdiem. Šajā noliktavā jābūt pieejamam ūdenim vai citam atbilstošam šķidrumam acu un ādas noskalošanai no ķīmiskām vielām.

A un B kategorijas kuģu kambīzē un mašīntelpā papildus ir jāizvieto pirmās palīdzības aptieciņa.

Noteikumi paredz, ka par medicīniskā aprīkojuma nodrošināšanu ir atbildīgs kuģa īpašnieks vai kuģošanas sabiedrība, kura pārvalda kuģi. Turklāt tai arī jānodrošina, lai uz kuģa esošajam medicīniskajam aprīkojumam būtu pievienota lietošanas instrukcija. Savukārt par medicīniskā aprīkojuma pārraudzību ir atbildīgs kuģa kapteinis, bet viņš var deleģēt pienākumu rūpēties par medicīniskā aprīkojuma atbilstošu izmantošanu un uzturēšanu vienam vai vairākiem kuģa virsniekiem.

Noteikumu projekts paredz, ka VSIA "Latvijas Jūras administrācija" Kuģošanas drošības inspekcijas kuģu kontroles inspektors katru gadu veic pārbaudi, lai pārliecinātos, vai uz Latvijas kuģiem tiek ievērotas prasības, medicīniskais aprīkojums atbilst noteiktajām prasībām, kapteiņa apstiprinātais saraksts tiek savlaicīgi atjaunots un ievēroti medikamentu derīguma termiņi, kā arī medicīniskais aprīkojums tiek uzglabāts atbilstoši lietošanas instrukcijā noteiktajām prasībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu