Satversme ir bijusi visdrošākais balsts visās mūsu cīņās par brīvību un neatkarību, norāda Mūrniece (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Satversme ir bijusi visdrošākais balsts visās mūsu cīņās par brīvību un neatkarību, kā arī tā ir nodrošinājusi mūsu nacionālo interešu aizstāvību visos laikos, šodien Saeimas 100.jubilejas gada atklāšanas pasākumā sacīja parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) parlamenta 100.jubilejas gada atklāšanas pasākumā.

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā atzīmēja, ka šogad mēs daudzināsim notikumus, kas ir daļa no mūsu valstiskuma fundamenta. To ielika mūsu priekšteči pirms gadsimta, un tie joprojām Latviju dara stipru, pastāvīgu un augtspējīgu, teica Mūrniece.

Viņa akcentēja, ka ir pārsteidzoši, cik spēcīga ir izrādījusies Satversme, kas pieņemta pirms 100 gadiem. "Konstitucionālo tiesību eksperti mēdz atgādināt, ka

ne Ulmaņa apvērsums, ne vācu vai padomju varu okupācija nespēja mazināt mūsu pamatlikuma politisko un juridisko nozīmi," minēja parlamenta priekšsēdētāja.

Vienlaikus Mūrniece teica, ka ir liels un reizē nemaz ne tik liels tas laiks, kas mūs šķir no pirmās līdz 13.Saeimai, piebilstot, ka daudzējādā ziņā varot saskatīt arī līdzības, piemēram, karstas debates un zināmu sadrumstalotību, kā arī ļoti labu sapratni par valstij un sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. "Sapratne, ka Saeimas galvenā misija ir būt tautas priekšstāvim," akcentēja parlamenta priekšsēdētāja, ikvienam Saeimas sasaukumam vēlot ne tikai pildīt savu primāro uzdevumu - būt likumdevējam, bet arī skatīties uz savu uzdevumu plašāk, proti, strādāt valsts un tautas labā tā, lai valsts kļūtu arvien stiprāka un tauta laimīgāka.

Šajā Saeimas jubilejas gadā Saeimas priekšsēdētāja aicināja uzsvērt parlamenta lomu demokrātijā un vēlētāju lomu šīs demokrātijas uzturēšanā un aizsargāšanā.

Mūrniece savā uzrunā arī uzsvēra, ka Satversme ir bijusi mūsu valstiskuma leģitimitātes garantētāja visdažādākajos laikos, kā arī tā devusi lielu varu demokrātiski vēlēta parlamenta rokās. "Taču Satversme vienmēr arī atgādina -

suverēnā vara valstī pieder Latvijas tautai, un ikvienam deputātam jāstrādā ne tikai savu vēlētāju, bet visas tautas labā," atgādināja Mūrniece.

Pēc viņas teiktā, Latvijas Satversme ir vieda, principiāla, un to diktējuši augsti politiskie un morālie principi. Mūrniece sacīja, ka tā ir mūsu valsts un tautas identitāte.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka šogad godināsim arī ilggadējo Saeimas priekšsēdētāju Paulu Kalniņu, kurš izpelnījās uzticību vadīt Saeimu visos starpkaru laika sasaukumos un kuram šogad tiks atzīmēta 150.dzimšanas diena.

Mūrniece runas noslēgumā vēlēja, lai tas, ka mums šogad būs tik daudz iespēju atcerēties sava valstiskuma saknes un vērtības, uz kurām mūsu valstiskums balstās, kā arī cilvēkus, kuri savu mūžu veltījuši Latvijas valstij, iedvesmo deputātus darbam Latvijas labā šodien, rīt un vienmēr.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, parlamenta jubilejas gada atklāšanas pasākumā prezentēts arī logotips, kas radīts par godu Saeimas simtgadei. Logotipa centrā ir stilizēts ceriņa zieds, kuru ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā. Tas ir sveiciens Saeimas simtajā jubilejā, kurai par godu radīta arī jauna, Latvijā selekcionēta ceriņu šķirne.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu