Zemkopības ministrija: Cūkkopības nozares atbalsta mehānismi ir izstrādes stadijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Atbalsta mehānismi krīzē nonākušajai cūkkopības nozarei patlaban ir izstrādes stadijā, tā atzina Zemkopības ministrijā (ZM).

Vaicāti par termiņu, kurā plānots sniegt priekšlikumus, ministrijas pārstāvji sacīja, ka to prognozēt vēl ir pāragri.

Kā iepriekš atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece, cūkgaļas iepirkuma cena joprojām ir zem pašizmaksas un cūkkopības nozares ieņēmumi joprojām nesasniedz līmeni, kas uzņēmumam nepieciešams ražošanai. "Situācija nozarē ir ļoti saspringta," uzsvēra Lejniece, piebilstot, ka cūkgaļas cenas samazināšanās ir problēma visā Eiropas Savienībā (ES).

Tāpat vēstīts, ka Zemkopība ministrs Kaspars Gerhards decembrī ir vērsies pie ES lauksaimniecības komisāra Januša Vojcehovska, prasot Eiropas Komisijas (EK) atbalstu Latvijas cūkkopības nozarei, kas ir nonākusi kritiskā situācijā.

ZM prasīja EK atbalstošus atbalsta soļus cūkkopības nozarei, jo cūkgaļas ražošana ir viena no galvenajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, kas dod darbu lauku apvidos. Latvijas cūkaudzētāju finansiālo grūtību mazināšanai ZM jau kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir radusi iespēju cūkgaļas nozarei piešķirt valsts atbalstu - 2020.gadā tie bija 2,5 miljoni eiro, 2021.gadā - 12,7 miljoni eiro.

Tikmēr Vojcehovskis pirmdien, tikšanās laikā ar zemkopības ministru, atzinis, ka patlaban nebūtu lietderīgi iedarbināt Eiropas Savienības (ES) līmeņa atbalsta pasākumus cūkkopības nozarei Latvijā.

Vienlaikus komisārs apstiprināja, ka EK turpmākajās nedēļās turpinās vērtēt cūkgaļas tirgus tendences, un gadījumā, ja situācija neuzlabosies, atkārtoti izskatīs iespējamos risinājumus. Komisārs uzsvēris, ka labākais risinājums dalībvalstīm būtu izmantot iespējas, ko sniedz Pagaidu regulējums valsts atbalsta pasākumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu