Portugālē Covid-19 slimnieki varēs atstāt mājas, lai nobalsotu parlamenta vēlēšanās (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 testēšana Lisabonā.
Covid-19 testēšana Lisabonā. Foto: AFP / Scanpix

Portugālē vēlētājiem, kas slimi ar Covid-19 vai ievēro pašizolāciju pēc kontakta ar slimu cilvēku, būs atļauts atstāt mājas, lai nobalsotu parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās 30.janvārī, trešdien paziņojusi valdība.

Portugālē, kur pilnu Covid-19 vakcīnas kursu saņēmuši gandrīz 90% iedzīvotāju, šodien tika reģistrēts rekordliels jauno Covid-19 gadījumu skaits - 43 729, kas skaidrojams ar lipīgākā koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanos. Taču hospitalizēto Covid-19 pacientu un mirušo skaits ir zemāks nekā iepriekšējo Covid-19 viļņu kulminācijas laikā.

Portugāles iekšlietu ministre Franciska Van Dunema preses konferencē paziņoja, ka karantīnā esošajiem vēlētājiem vajadzētu doties uz vēlēšanu iecirkņiem laikā no plkst.18 līdz plkst.19, un aicināja visus pārējos vēlētājus nobalsot pirms tam.

Taču valdības rekomendācija nav obligāta.

Karantīnā esošie vēlētāji drīkstēs atstāt mājas tikai, lai dotos nobalsot, un viņiem jāvalkā maskas un jāievēro sociālā distance.

Vēlēšanu iecirkņu darbinieki būs nodrošināti ar aizsarglīdzekļiem.

"Mums nepieciešams sabiedriskais līgums, kas ļaus visiem droši nobalsot," uzsvēra Van Dunema. Viņa aicināja karantīnā esošos vēlētājus neizmantot sabiedrisko transportu, lai dotos uz vēlēšanu iecirkņiem, bet iet kājām vai braukt ar privāto automašīnu.

Portugāles veselības aģentūras DGS vadītāja Grasa Freitaša paziņoja, ka vēlēšanu iecirkņos nebūs speciālas vietas, kur nobalsot ar Covid-19 slimajiem cilvēkiem un tiem, kam jāievēro pašizolācija, un netiks arī prasīts uzrādīt pierādījumus par veselības statusu.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc sociālistu valdības ierosinātā 2022.gada budžeta noraidīšanas parlamentā.

Sabiedriskās domas aptaujās pārliecinošā vadībā ir premjerministra Antoniu Koštas pārstāvētā partija, taču tai, visticamāk, neizdosies izcīnīt vairākumu parlamentā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu