Ceturtdien puteņos un snigs; Kurzemē gaidāma spēcīga sniega vētra

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā palaikam snigs un puteņos, priekšpusdienā vietām vēl nedaudz līs, Kurzemē gaidāms spēcīgs sniegputenis, sniega vētra. No rīta uz ceļiem Kurzemē, Vidzemē un Latgalē veidojas apledojums.

Sākot ar pēcpusdienu, stiprs sniegputenis gaidāms arī vietām Vidzemē, vakarā - teju visā valsts centrālajā daļā.

Atbilstoši jaunākajām prognozēm no rīta Kurzemes rietumkrastā ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 30 metrus sekundē (m/s), vakarā - pat 34 m/s. Stiprākā vētra gaidāma pie jūras Ventspils novadā un Ventspilī.

Kurzemes lielākajā daļā gaidāmas rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 21-26 m/s. Valsts centrālajos un austrumu novados gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 15-20 m/s, Vidzemes piekrastē vietām līdz 22 m/s.

Autoceļi apledos, braukšanu vietām apgrūtinās arī slikta redzamība putenī un sniega sanesumi, iespējami lūstoši koki. Bīstamākie braukšanas apstākļi gaidāmi Kurzemē. Sākot ar pēcpusdienu, Kurzemē nevajadzētu atrasties ārpus telpām.

Gaisa temperatūra būs -2..+2 grādi.

Rīgā palaikam gaidāmi nelieli nokrišņi, vakarpusē pastiprināsies sniegputenis. Dienvidrietumu vējš brāzmās pūtīs līdz 18 m/s, vakarā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un brāzmās var pieņemties spēkā līdz 23 m/s. Gaisa temperatūra +1 grāds.

Aktīva ciklona centrs no Baltijas jūras lēnām pārvietojas uz Ziemeļvidzemi. No rīta Ziemeļkurzemē atmosfēras spiediens pazeminājies līdz 982 hektopaskāliem jūras līmenī.

Līdz piektdienas rītam Kurzemes piekrastē spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izsludinātais oranžās pakāpes brīdinājums par vētru. Citviet Kurzemē, kā arī Vidzemes piekrastē, tai skaitā galvaspilsētā, spēkā dzeltenais brīdinājums par stipru vēju. Valsts rietumu daļā spēkā arī dzeltenā līmeņa brīdinājums par stipru sniegputeni.

Uz ceļiem Kurzemē, Vidzemē un Latgalē veidojas apledojums

Ceturtdienas rītā apledojuma veidošanās Kurzemē, Vidzemē un Latgalē apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem.

Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 73 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir Valmieras šosejas (A3) posmā no Braslas tilta līdz Strenčiem, Daugavpils šosejas (A6) posmā no Nīcgales līdz Pāterniekiem, Liepājas šosejas (A9) posmā no Blīdenes līdz Skrundai. Tāpat apledojis Rēzeknes šosejas (A12) posms no Stolbovkas līdz Terehovai, Grebņeva - Medumi šosejas (A13) posms no Rušenicas līdz Medumiem un Daugavpils apvedceļš (A14).

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Rīgas, Balvu, Daugavpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Saldus, Talsu un Valmieras apkārtnē.

LVC uzsver, ka autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot piesardzīgu distanci. Uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu