"Bez panikas." Zelenskis uzrunā ukraiņus (16)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā vērsies pie ukraiņiem ar videouzrunu par iespējamo Krievijas iebrukumu Ukrainā, aicinot saglabāt mieru.

Prezidenta biroja mājaslapā ievietotajā video ar nosaukumu "Bez panikas. Ar ticību Ukrainai un pasaulei" Zelenskis norāda, ka informatīvajā telpā esot daudz ziņu par iespējamu Krievijas iebrukumu jau tuvākajā nākotnē.

"Bet vai tas ir kāds jaunums?" viņš jautā. "Vai tad tā nav realitāte jau astoņus gadus, vai tad iebrukums nesākās jau 2014.gadā? Vai tad kara draudi parādījās tikai tagad? Šādi riski pastāv ne pirmo dienu, un tie nav pieauguši. Pieaugusi ir ažiotāža par tiem."

Zelenskis norāda, ka pašlaik "notiek uzbrukums nevis mūsu zemei, bet gan mūsu nerviem", radot trauksmes sajūtu.

"Šobrīd vienīgais iemesls panikai ir tāds, ka pirmoreiz astoņu kara gadu laikā mēs varētu padoties panikai - izņemt no kontiem naudu, iztukšot veikalu plauktus, apmainīties ar draugiem un paziņām ar viltus ziņām un šausmu stāstiem. Tas jāsaprot visiem mūsu pilsoņiem, īpaši vecākajām paaudzēm. Jāievelk elpa, jānomierinās, nevajag skriet  uz veikalu pēc griķiem un sērkociņiem," sacīja Zelenskis.

"Visiem medijiem - jābūt masu informācijas, nevis masu histērijas līdzekļiem. Nepalīdzēt ienaidniekam, dzenoties pēc klikšķiem. Ja katru dienu tiks ziņots, ka rīt var izcelties karš - tas nekādi to nenovērsīs."

Savukārt Ukrainas partnerus viņš aicināja atbalstu paust ne tikai vārdos, bet arī nosaukt konkrētus pasākumus, ko tie gatavi īstenot, lai novērstu Krievijas agresiju.

"Ukraina negrib karu, bet Ukrainai vienmēr jābūt tam gatavai," norādīja Zelenskis. "Mēs nebaidāmies, jo aizstāvam savu zemi. Mēs nepadodamies, jo tā ir mūsu zeme. Nav, kur citur likties. Ukraina pastāvīgi stiprina savas aizsardzības spējas. Mūsu armija ir stipra, drosmīga un gatava uz visu, un tas nav nekāds jaunums."

ASV un NATO jau vairākus mēnešus ir apsūdzējušas Krieviju par uzbrukuma Ukrainai plānošanu, bet Krievija to noliedz. Jau ir notikušas vairākas augsta līmeņa tikšanās saistībā ar Maskavas pieprasītām saistošām "drošības garantijām" no Rietumiem, piemēram, NATO tālāku nepaplašināšanos uz austrumiem. 

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu