BVKB: Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljona ekspluatācija nav aizliegta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) nav aizliedzis, piektdienas, 14.janvāra, vētrā cietušā Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljona ekspluatāciju, jo pašā ēkā bīstamība netika konstatēta.

Tas, vai paviljona ekspluatācija notiks līdz jumta seguma atjaunošanai, ir ēkas īpašnieka un atjaunošanas darbu būvniecības ieceres risinājuma jautājums, uzsver BVKB pārstāvji.

Sestdien, 15.janvārī, BVKB veica Rīgas Centrāltirgus paviljona, kuram spēcīgais vējš bija atrāvis juma segumu, apsekošanu un 16.janvārī tika sagatavots būvinspektora atzinums, kurā norādīts, ka ēkas norautā jumta seguma rezultātā ir radusies bīstamība ēkas lietotāju un apkārtējo apmeklētāju drošībai, proti, ir neparedzama skārda lokšņu turpmākā atdalīšanās un nokrišana publiskā ārtelpā, tādējādi apdraudot apkārtējo veselību, drošību un pat dzīvību.

Lai netiktu apdraudēta ēkas lietotāju drošība, tās īpašnieks jau uz BVKB apsekošanas brīdi bija veicis teritorijas ap paviljonu norobežošanu, tika pārcelta tramvaja pieturvieta, pašvaldības policija veica kontroli par ierobežojumu ievērošanu, paviljons tika slēgts un netika ekspluatēts līdz jumta atdalījušās skārda seguma bīstamības novēršanai.

Būvinspektors sagatavotajā atzinumā ietvēra norādījumu ēkas īpašniekam nekavējoties veikt jumta seguma nostiprināšanu vai bīstamo fragmentu demontāžu un pēc iespējas ātrāk novērst atzinumā minētās bīstamības lietošanas drošībā. Līdz brīdim, kad tiek novērstas minētās neatbilstības, tika uzdots veikt kritisko zonu norobežošanu un brīdinājumu izvietošanu vai apsargāšanu.

BVKB pārstāvji skaidro, ka uz atzinuma sagatavošanas brīdi būvinspektors saņēmis ēkas īpašnieka pārstāvja informāciju, no kuras secināms, ka bīstamās atdalījušās skārda loksnes ir demontētas, atlikušais segums ir nostiprināts un veikta jumta klāja nosegšana, lai nodrošinātos pret laika apstākļu ietekmi un nepieļautu lietus ūdens nokļuvi uz konstrukcijām.

AS "Rīgas centrāltirgus" Mārketinga un attīstības daļas vadītāja Renāta Petrova iepriekš skaidroja, ka Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljons, kuram 14.janvārī vētrā norāva daļu jumta seguma, apmeklētājiem paliks slēgts, visticamāk, vairākus mēnešus.

Petrova skaidroja, ka plānots veikt Sakņu paviljona tehnisko apsekošanu, lai noteiktu atjaunošanas darbu veicamo apjomu. Plānots, ka tehniskās apsekošanas veikšanai un remontdarbu apjoma noteikšanai tiks piesaistīts uzņēmums iepirkuma procedūrā. "Paviljons paliks slēgts, visticamāk, vairākus mēnešus, līdz kamēr netiks atjaunots jumta segums," viņš atzina.

Tirgotāji no Sakņu paviljona pārcēlušies uz Gastronomijas un Zivju paviljoniem.

Jau ziņots, ka spēcīgais vējš Rīgas Centrāltirgus paviljonam 14.janvārī norāva aptuveni pusi jumta seguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu