Rēzeknes dome: Energoresursu cenas apdraud pašvaldības iestāžu funkciju izpildi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektriskā spuldze. Ilustratīvs attēls.
Elektriskā spuldze. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pieaugošās energoresursu cenas apdraud pašvaldības iestāžu funkciju izpildi, norāda Rēzeknes dome.

Plānojot 2022.gada budžetu, dome esot saskārusies ar virkni jautājumu un problēmu, kas saistītas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas tarifu prognozējamo kāpumu.

Pašvaldībā uzsver, ka pašreizējā situācija draud novest pie dramatiska to iedzīvotāju skaita pieauguma, kuri nebūs spējīgi apmaksāt rēķinus par siltumu un elektrību. Rezultātā vēl lielāks atbalsts trūcīgiem un maznodrošinātiem būs papildu slogs pašvaldības budžetam.

Provizoriski palielinājums mājokļa pabalstam tarifa pieauguma dēļ ir vairāk nekā 500 000 eiro.

Cenu kāpums būtiski ietekmējis arī pašvaldības iestāžu darbu un apdraud to funkciju izpildi, jo pašvaldības budžetā nav līdzekļu šādiem mērķiem, apgalvo domē. Pašvaldības iestādēs 2022.gadā provizoriskais izmaksu pieaugums par siltumenerģiju ir vairāk nekā 600 000 eiro, bet par elektroenerģiju - gandrīz viens miljons eiro.

Savukārt tādi pašvaldības uzņēmumi kā SIA "Austrumlatvijas koncertzāle", SIA "Olimpiskais centrs Rēzekne", SIA "Rēzeknes satiksme", kas saņem pašvaldības dotācijas par konkrētu funkciju izpildi, arī nav gatavi šādam cenu kāpumam, it īpaši, ņemot vērā Covid-19 radīto zaudējumu ietekmi uz viņu pamatdarbības nodrošināšanu. Kapitālsabiedrībās prognozētie 2022.gada izdevumi par elektrību un siltumu arī uzrāda ievērojamu pieaugumu.

Tie ir būtiskākie fakti, kas ņemami vērā, gatavojot priekšlikumus energoresursu cenu stabilizēšanai un siltumenerģijas izmaksu samazināšanai.

"Situācija patiešām ir kritiska - minētās summas pašvaldība nevar segt no sava budžeta, jo tās ieņēmumu daļa samazinājusies.

Tāpēc uzskatām, ka valdībai jāmeklē ceļš, kā to atrisināt," komentē Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Viņš uzskata, ka valsts varētu sniegt kompensācijas vai veikt "atbilstošus pasākumus, kas normalizēs cenas energoresursiem un ļaus stabilizēt tarifus".

"Vērojot valdības aktivitātes jaunākajos lēmumos par dažādiem atbalsta veidiem iedzīvotājiem, rodas cerība, ka tiksim sadzirdēti," atzīst vietējais politiķis.

Vietvara šonedēļ iesniedza vēstuli "Par situāciju pašvaldībā saistībā ar prognozēto tarifu kāpumu" Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam.

Jau ziņots, ka valdību veidojošie politiskie spēki ir konceptuāli vienojušies par atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām.

Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu