EK Polijai pieprasa samaksāt sodanaudas €69 miljonu apmērā (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) pieprasījusi Polijai samaksāt 69 miljonus eiro sodanaudās par Eiropas Savienības Tiesas rīkojuma neievērošanu lietā par pretrunīgi vērtētajām tieslietu reformām.

EK trešdien nosūtīja vēstuli Polijai, pieprasot 45 dienu laikā samaksāt 69 miljonus eiro, atklāja informēts avots.

EK preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka vēstule ir nosūtīta, bet plašāku informāciju neatklāja.

Eiropas Savienības Tiesa oktobrī piesprieda Polijai miljonu eiro lielu sodanaudu dienā par to, ka tā nav ievērojusi tiesas rīkojumu apturēt Augstākās tiesas disciplinārās kameras darbību. Šī kamera ir jauna struktūra, kas izveidota reformu ietvaros. Tās varā ir atcelt tiesnešu tiesisko imunitāti un samazināt algas.

Eiropas Savienības Tiesa secināja, ka kamera negarantē taisnīgumu un neatkarību un tādējādi ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesībām.

Polijas valdība skaidro, ka tieslietu reforma ir nepieciešama, lai vērstos pret korupciju tiesu sistēmā, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma. Reformas pretinieki apgalvo, ka tās īstenošana rada draudus likuma varai.

Sodanauda stājās spēkā 2021.gada 3.novembrī, un 69 miljoni eiro aptver sākotnējo periodu līdz 10.janvārim, kas bija termiņš, kurā Varšavai bija jāpakļaujas tiesas lēmumam.

Ja Polija nemaksās sodu 60 dienu laikā, EK var sākt atvilkt šo summu no Eiropas Savienības (ES) maksājumiem Varšavai.

EK gatavojas līdzīgi rīkoties arī lietā par nesamaksātām sodanaudām, kas Polijai piemērotas par ogļraktuvju "KWB Turów" darbības neapturēšanu.

2021.gada septembrī Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība un par šī lēmuma nepildīšanu katru dienu jāmaksā Briselei 500 000 eiro liela sodanauda.

Šajā lietā Polijai iekrājušās nesamaksātas sodanaudas aptuveni 60 miljonu eiro apmērā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu