Video ⟩ Unikālos kadros notverti Atlantijas vaļi, kas apskaujas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no drona video

“Vai tie izrāda mīlestību, vai tā ir pieķeršanās?” jautāja Maikls Mūrs, Okeanogrāfijas institūta speciālists no Masačūsetsas, kad kopā ar kolēģi Eimiju Noultoni un dabas fotogrāfu Braienu Skeriju bija devušies izpētes braucienā uz Keipkodas līci Atlantijas okeānā.

Divi vaļi peldēja blakus viens otram, katrs uzlicis spuru uz biedra muguras. Izskatījās, ka abi izbauda mirkli.

Zinātnieku grupa Atlantijas okeāna ekspedīcijā devās, lai veiktu lielākās polāro vaļu dzimtas – gludvaļu uzskaiti un lai novērtētu to vispārējo veselības stāvokli un izskatu.

Gludvaļi pavasaros migrē virzienā no Karību jūras puses uz ASV ziemeļaustrumiem un Kanādu, lai dzemdētu mazuļus okeāna aukstajos ūdeņos un barotos ar planktonu.

Ar tālvadības dronu uzņemtajā video redzams, kā vaļi ar vārdiem Fidls un Haifens saskaras ar vēderiem. Mūrs sacīja, ka ko šādu novērojis pirmo reizi.

Tāpat arī pētnieks uzsver, ka vaļi ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvnieku sugām, kuru pārvietošanās ātrums nereti pārsniedz pat 40 kilometrus stundā.

Pašlaik Atlantijas okeāna ziemeļos uzturas nedaudz mazāk par 400 vaļiem, to izmiršanu veicinājušas komerciālās medības pēdējo 100 gadu laikā.

Demogrāfiskie rādītāji pašlaik nav iepriecinoši. Pēdējo četru gadu laikā okeāna krastos atrasti 34 miruši gludvaļi, kas, visticamāk, gājuši bojā sadursmē ar zvejas kuģiem.

Katram no mirušajiem parasti tiek veikta arī autopsija. Pētījumi rāda, ka gludvaļi mīl spēlēties un pavadīt laiku lielākās grupās un pat savā starpā sadejojas – gluži kā lēnā valša ritmos.

Tāpat tika secināts, ka gludvaļu saskaršanās ar ķermeņiem nenozīmē tikai vienu lietu, šis fenomens pakļaujas plašākai uzvedības interpretācijai. Taču citām dzīvnieku sugām apskaušanās nozīmē, piemēram, mierinājumu sēru laikā pēc kāda tuvinieka – mazuļa, mātes, tēva – bojāejas.

Viens no gludvaļu bojāejas iemesliem ir arī pārtikas trūkums klimata pārmaiņu ietekmē.

Teorētiski vajadzētu dzimt 30 mazuļiem gadā, lai uzturētu šīs sugas attīstību, norādīja Mūrs. Laikā no 2020. gada decembra līdz 2021. gada martam piedzima 17 gludvaļi, kas pēc tam tika redzēti Floridas un Ziemeļkarolīnas krastos.

Jaunākajos ASV regulējumos plānots iestrādāt jaunus noteikumus, kas pasargātu gludvaļus no bojāejas, piemēram, krabju un omāru zvejā. Tāpat tiks ierobežots zvejas kuģu ātrums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu