Prezidents atvainojas sabiedrībai par cepures nenoņemšanu himnas laikā (79)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits piedalās Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa "Nebaidies!" atklāšanas pasākumā Baumaņa skvērā pretim tiesas ēkai, kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983.gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa.
Valsts prezidents Egils Levits piedalās Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa "Nebaidies!" atklāšanas pasākumā Baumaņa skvērā pretim tiesas ēkai, kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983.gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saistībā ar cepures nenoņemšanu valsts himnas atskaņošanas laikā Valsts prezidents Egils Levits "ir ļoti sarūgtināts par radušos situāciju un atvainojas sabiedrībai", TVNET norādīja Valsts prezidenta kancelejā.

Sabiedrībā plašu rezonansi izraisīja fakts, ka prezidents vakardien brīdī, kad par godu brīvības cīnītāja Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa atklāšanai tika atskaņota valsts himna, nenoņēma cepuri. Kā skaidro prezidenta padomniece Aiva Rozenberga, prezidents nebija novilcis cepuri tādēļ, ka bija satraukts to cilvēku dēļ, kuri mēģināja traucēt pasākuma norisi.

'Šajā papildus spriedzes situācijā ir skaidrs, ka šāda bija neplānota rīcība, ka cepure nebija noņemta. Prezidents jūtas ļoti sarūgtināts par šo situāciju un, protams, ļoti atvainojas sabiedrībai, bet tā bija šī kopīgā atmosfēra, kas vienkārši radīja papildus satraukumu un nelīdzsvarotību pasākuma norisē," norādīja Rozenberga.

Valsts policija norādīja, ka saistībā ar prezidenta rīcību ir saņemti vairāki iedzīvotāju iesniegumi un tie tikšot izskatīti.

Likums par valsts himnu nosaka, ka sabiedriskos pasākumos Latvijas valsts himnas izpildījuma laikā vīrieši noņem cepures. Par klajas necieņas izrādīšanu valsts himnai piemēro naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām jeb līdz 700 eiro.

Tāpat vēstīts, ka svinīgo pasākumu centušies iztraucēt atsevišķi indivīdi, kas izsvilpa amatpersonu runas. 

Prezidents trokšņiem nepievērsa uzmanību, savukārt Bordāns uzrunas sākumā pauda, ka viņam ir kauns un pazemojums dzirdēt, "kā tautas daļa, kas ir apmāta un acīmredzot okupantu pakalpiņi", vēlas izjaukt pasākumu, kas veltīts par valsts brīvību kritušajam Astram.

Valsts prezidenta kanceleja nu notikušo komentē: "Protestētāji, kuri bija ieradušies pasākuma vietā, acīmredzot gribēja izjaukt notiekošo piemiņas pasākumu, kas ir vērtējams kā zemiska rīcība pret tautas varoņa Gunāra Astras piemiņu, kurš savu dzīvi un dzīvību ziedoja brīvas un demokrātiskas Latvijas labā, kurā būtu iespējams brīvi paust savu viedokli.

Ja protestētāju mērķis bija tajā pašā laikā arī mēģināt izsist no līdzsvara cilvēkus, kuri piedalījās piemiņas pasākumā, un radīt papildu spriedzi, tas diez vai būtu uzskatāms par varonīgu vai cienījamu rīcību."

Tikmēr plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja arī fakts, ka Gunāra Astras brālis Leons Astra vēroja pasākumu, stāvot ārpus norobežotās teritorijas. Atbildot uz kāda klātesošā jautājumu, viņš skaidroja, ka nav saņēmis obligāto vakcīnu pret Covid-19.

Tieslietu ministrijā norādīja, ka šis bija kultūras pasākums ar sēdvietām, kuram, saskaņā ar likumu, ir jānotiek zaļajā režīmā, neatkarīgi no tā, vai pasākums notiek āra vai iekštelpās. Leons Astra par to ticis informēts iepriekš.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu