Baidens Vašingtonā tiksies ar Šolcu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens februārī Vašingtonā uzņems Vācijas kancleru Olafu Šolcu, piektdien pavēstīja ASV amatpersona, noliedzot mediju ziņas par nesaskaņām līderu starpā.

Vācijas žurnāls "Der Spiegel" piektdien vēstīja, ka Šolcs esot noraidījis pēdējā brīdī izteikto ielūgumu tikties ar Baidenu, lai spriestu par Ukrainas krīzi.

"Es varu jums sacīt, ka šīs ziņas, ka kanclers jau būtu noraidījis pēdējā brīdī izteiktu prezidenta Baidena ielūgumu, nav precīzas," Šolca pārstāvis sakariem ar presi sacīja ziņu aģentūrai AFP.

"Šis materiāls ir pilnīgi nepatiess, tas ir izdomāts, un prezidentam jau ir bijusi ļoti laba saruna ar kancleru, un viņš gaida uz iespēju uzņemt viņu Vašingtonā februārī," sacīja Savienoto Valstu amatpersona, kas pavada ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu atceļā no Eiropas vizītes.

Berlīne vizīti Baltajā namā vēl nav oficiāli apstiprinājusi.

Vācija ir centrā sarunās par bezprecedenta sankcijām, ko Rietumi plāno noteikt Krievijai, ja tā iebruks Ukrainā.

Vašingtonas iecerētajā sankciju plānā viens no galvenajiem elementiem ir Vācijas atteikšanās uzsākt gāzes vada "Nord Stream 2" ekspluatāciju, kas savieno Krieviju un Vāciju un ir vitāli svarīgs Kremļa ekonomiskajām ambīcijām.

Savā publikācijā "Der Spiegel" minēja ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktora Viljama Bērnsa vizīti pagājušā nedēļā Vācijas kanclera birojā, un tās gaitā, kā apgalvoja izdevums, neminot avotu, Bērnss "aicināja Šolcu ieņemt stingrāku nostāju pret Krieviju".

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu