Pirmdien Vidusjūrā sāksies NATO flotes mācības (16)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV piektdien paziņoja, ka pirmdien Vidusjūrā sāksies liela mēroga NATO jūras spēku mācības, kurās piedalīsies ASV aviācijas bāzeskuģis "Harry Truman".

Par mācībām paziņots laikā, kad ir pieaudzis saspīlējums ar Krieviju, kas tai pašā laikā rīkos savus jūras manevrus.

"[Mācības] "Neptune Strike 2022" notiks līdz 4.februārim un ir paredzētas, lai demonstrētu NATO spēju integrēt aviācijas bāzeskuģa trieciengrupas jūras triecienu spējas, lai atbalstītu alianses atturēšanas spēju un aizsardzību," sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Viņš sacīja, ka gatavošanās šīm mācībām sākušās 2020.gadā un tām nav nekāda sakara ar bailēm, ka Krievija varētu iebrukt Ukrainā, pie kuras robežām Maskava ir koncentrējusi desmitiem tūkstošu karavīru.

"Neptune Strike 2022" tomēr neparādās 2022.gada plānoto mācību sarakstā, kas 14.decembrī tika publicēts NATO vietnē.

"Pašas mācības nav izstrādātas pret tādiem scenārijiem, kas varētu notikt attiecībā uz Ukrainu," teica Kērbijs.

"Tās tiešām ir NATO jūras mācības, lai pārbaudītu (..) jūras spējas plašā diapazonā, kuras mēs gribam turpināt uzlabot."

Krievija ceturtdien paziņoja, ka janvārī un februārī rīkos jūras spēku mācības ar vairāk nekā 140 karakuģu un apmēram 10 000 karavīru piedalīšanos. Šie manevri notiks Atlantijas okeānā, Arktikā, Klusajā okeānā un Vidusjūrā.

Kērbijs atzina, ka saspīlējums ar Krieviju ir raisījis diskusijas starp NATO dalībvalstīm par mācību rīkošanu.

"Ņemot vērā saspīlējumu tieši tagad, mūsu mācību poza tika pienācīgi apsvērta. Un pēc visas šīs apsvēršanas un diskusijām ar mūsu sabiedrotajiem NATO tika pieņemts lēmums tās rīkot," Kērbijs sacīja reportieriem.

"Harry Truman" ar savu grupu ir atradies Vidusjūrā kopš decembra vidus. Kuģim bija paredzēts pievienoties ASV Centrālās pavēlniecības operāciju zonai, bet ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins decembra beigās nolēma to paturēt Vidusjūrā, lai "iedrošinātu" Eiropas valstis saspīlējuma ar Krieviju apstākļos.

Nepieminot saspīlējumu pie Ukrainas robežas, kur Krievija koncentrējusi 100 000 karavīru, Pentagons ir uzsvēris, ka šī kuģa kursa maiņa "atspoguļo nepieciešamību turpināt klātbūtni Eiropā".

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu