Latvijā samazinājies pieprasījums pēc Eiropas veselības apdrošināšanas kartēm (1)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā pieprasījums pēc Eiropas veselības apdrošināšanas kartēm jeb EVAK ir samazinājies - pērn izsniegtas 80 645 kartes, kas ir par 47 077 tūkstošiem mazāk nekā pirmspandēmijas laikā jeb 2019. gadā, portālam TVNET pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga. 

EVAK karte apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs un savā valstī ir sociāli apdrošināta. Tā apliecina tiesības saņemt medicīnisko palīdzību tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

"EVAK pieprasījums no iedzīvotājiem ir ļoti mazinājies, kas ir saistīts ar Covid-19 pandēmiju un ar to saistītajiem ierobežojumiem, tajā skaitā ceļošanas ierobežojumiem," portālam TVNET norādīja Štālberga.

Viņa informēja, ka 2021. gadā lielākais pieprasījumu skaits bija jūlijā un augustā, savukārt gada nogalē interese samazinājās.

2021. gadā, kā jau minēts iepriekš, izsniegtas 80 645 EVAK kartes, 2020. gadā – 58 531, bet 2019. gadā – 127 722 EVAK kartes.

EVAK karti var saņemt klātienē, iepriekš piesakoties NVD klientu apkalpošanas centrā, kā arī pa pastu. Šī karte tiek izsniegta bez maksas un ir derīga trīs gadus.

Jau ziņots, ka ar pandēmiju saistītie ierobežojumi pēdējo gadu laikā būtiski ietekmēja tūrisma industriju visā Eiropā, tajā skaitā arī eiropiešu ceļošanas ieradumus. Kā liecināja Centrālās statistikas pārvaldes dati, Latvijā pēdējos gados samazinājies tūrisma operatoru skaits, tāpat Latvijai bija viens no lielākajiem gaisa satiksmes apjoma kritumiem Eiropā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu