Kāpēc policists ietriecās evakuatorā? Jautājumu vairāk nekā atbilžu (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Degpunktā sižeta

Jau ziņojām par traģisku negadījumu uz Tallinas šosejas, kur grāvī ieslīdējuša autobusa izvilkšanas darbu laikā evakuācijas transportā lielā ātrumā ietriecās Ādažu pašvaldības policijas operatīvais automobilis un bojā gāja tā vadītājs, bet divi cilvēki guva traumas. Tagad rodas jautājums, kādi bija negadījuma patiesie cēloņi, jo šosejas posms bija nobloķēts, lai droši varētu veikt glābšanas darbus, turklāt evakuatori strādāja ar ieslēgtiem prožektoriem un bākugunīm, kuru dēļ tos labi varēja pamanīt jau no kilometra attāluma.

Aizvadītajā piektdienā TV3 raidījums Degpunktā ziņoja par slideno ceļu dēļ notikušām avārijām, no kurām viena reģistrēta uz Tallinas šosejas netālu no Ādažiem. Tur grāvī bija ieslīdējis satiksmes autobuss, kura pasažieriem nācās izmantot avārijas izeju - izkļūt pa jumta lūku. Tā kā avārija notika uz noslogotās Tallinas šosejas, glābšanas darbus nolēma veikt pēc tumsas iestāšanās. Pievakarē notikuma vietā ieradās evakuators-vilcējs, sāka darbu, bet drīz vien to nācās pārtraukt, jo bija jāsauc palīgā mediķi un ugunsdzēsēji.

Tā kā negadījums bija noticis uz ceļa ar citkārt intensīvu satiksmi, evakuācijas darbu veicēji palīgos piesaistīja atbalstu satiksmes regulēšanai un uz notikuma vietu tika nosūtītas divas pašvaldības policijas ekipāžas, lai satiksmi minētajā posmā slēgtu un transportlīdzekļu kustību novirzītu pa veco Carnikavas šoseju līdz Gaujas tiltam. 

"Sagaidījām zvanu no vienas no ekipāžām, ka ceļš ir slēgts, – varat sākt strādāt! Evakuatori bija pamanāmi aptuveni kilometru, es pat teiktu vairāk, pa lielu gabalu, jo ceļš bija taisns, posms pārredzams, evakuatoriem bija ieslēgtas bākugunis, bija ieslēgti visi papildu apgaismojumi, cilvēki strādāja atstarojošās vestēs, viņus nevarēja nepamanīt," raidījumam Degpunktā norāda evakuatoru pakalpojuma uzņēmuma pārstāvis.

Foto: Ekrānuzņēmums no Degpunktā sižeta

15 minūšu laikā darbinieki bija paspējuši pieāķēt pie grāvī gulošā autobusa tērauda troses.  Mirkli vēlāk autobuss jau bija piecelts uz riteņiem un vilkts aizvien tuvāk ceļa nomalei. Vēl mirkli vēlāk darbi jau būtu pabeigti, ja vien tos nenāktos pārtraukt kāda policista neizskaidrojamas rīcības dēļ.

Kā raidījumam stāsta evakuatoru pārstāvis, "ekipāža, kas strādāja pie Gaujas tilta, nezināmu iemeslu dēļ pameta posteni, aizbrauca pa Carnikavas ceļu ciemos pie ekipāžas, kas atradās Ādažu pusē, pavadīja tur apmēram kādas piecas minūtes, varbūt mazāk, un no Ādažu puses viņi izdomāja braukt atpakaļ uz posteni caur slēgto ceļa posmu".

Šī ideja bija liktenīga policijas Škoda Yeti vadītājam. Auto no sākuma ietriecās evakuatora izbīdāmajās ķepās, bet, inerces vadīts, turpināja slīdēt cauri nostieptajai trosei, kas kā žilete nozāģēja automašīnas jumtu. Avarējušais auto turpināja slīdēt tālāk un uztriecās evakuatora darbiniekiem, kurš tika aizsviests 20 metrus tālāk. "Cilvēkam ir lauzta kāja, bet nevienu brīdi nav zaudējis samaņu, šobrīd atrodas slimnīcā," norāda evakuatoru pārstāvis.

Kā jau minēts, Škoda vadītājs gāja bojā notikuma vietā, bet policista līdzbraucējs – kolēģis – guva vairākus ķermeņa ievainojumus un nonāca slimnīcā vidēji smagā stāvoklī.

Pirmdien Valsts policija lakoniski komentēja šīs smagās avārijas apstākļus, jo ir nozīmētas ekspertīzes, kas skaidros, vai policists pie stūres bija sēdies skaidrā prātā. Tāpat jāveic vēl vairāku liecinieku iztaujāšanas, jāpēta reģistratoru ieraksti. Neatbildēti šobrīd ir šādi jautājumi: kādēļ amatpersonas pieņēma lēmumu pamest posteni un braukt pie otras ekipāžas? Kādēļ atpakaļceļā izvēlējās maršrutu caur potenciāli bīstamu vietu? Un kādēļ garām glābšanas darbu vietai policisti traucās nepamatoti ātri?

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu