EK varētu ierosināt Polijai un Ungārijai paredzēto līdzekļu iesaldēšanu (3)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) varētu ierosināt iesaldēt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondus Ungārijai un Polijai saistībā ar bažām par likuma varas ievērošanu pirms Ungārijas parlamenta vēlēšanām 3.aprīlī, tā otrdien paziņojis ES budžeta komisārs Johanness Hāns.

"Mums ir jārīkojas saskaņā ar vadlīnijām un noteikumiem, un mēs nevaram skatīties uz vēlēšanu datumiem," žurnālistiem paziņoja Hāns.

EK uzskata, ka Polija un Ungārija ir pārkāpušas jaunos ES noteikumus, kas sasaista ES budžeta līdzekļu saņemšanu ar likuma varas ievērošanu.

EK jau ir iesaldējusi miljardiem eiro no Budapeštai un Varšavai paredzētajām summām ES palīdzības programmā ekonomikas atveseļošanai pēc Covid-19.

EK uzskata, ka Polija un Ungārija vairs neatbilst ES pamata standartiem, jo Polijas tiesu vara vairs nav neatkarīga un Ungārijā liela daļa no ES naudas, kas tiek izmantota publiskiem iepirkumiem, nonāk pie piegādātājiem, kas saistīti ar valdošo partiju "Fidesz". Abos gadījumos iespējams, ka ES līdzekļi tiek izmantoti neatbilstoši.

Pagājušajā novembrī EK lūdza abām valstīm paskaidrot, kā tās plāno kliedēt šīs bažas.

Hāns paziņoja, ka EK nebija saņēmusi atbildi no Polijas līdz pirmdienai, kas bija gala termiņš, un nosūtīs atgādinājumu. Ungārijai bija laiks atbildes nosūtīšanai līdz pirmdienas pusnaktij.

Abas valstis ir apstrīdējušas ES noteikumus ES Tiesā, kuras spriedums gaidāms februārī. Ja tiesa lems līdzīgi kā tās ģenerāladvokāts, kurš pagājušajā gadā ieteica noraidīt šīs sūdzības, EK varēs rīkoties.

ES amatpersonas atklāja, ka negaida no Polijas un Ungārijas atbildēm neko jaunu, jo abās valstīs nekas nav darīts, lai kliedētu EK bažas.

Ja EK nebūs apmierināta ar atbildēm, tai būs mēnesis laika, lai sagatavotu priekšlikumu Polijai un Ungārijai paredzētās ES naudas iesaldēšanai, un ES valdībām pēc tam būs mēnesis laika, lai to apstiprinātu ar kvalificētu balsu vairākumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu