Pabriks: Aizsardzības resoram tuvākajos gados papildus nepieciešami 350 miljoni eiro (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Palielinoties draudiem valsts drošībai, aizsardzības resora vajadzībām tuvākajos gados papildus nepieciešami aptuveni 350 miljoni eiro, tā Latvijas Radio atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pēc viņa paustā, Aizsardzības ministrijas (AM) ir apkopojusi tās vajadzības, kuras gribētu apmierināt, plānus, kurus gribētu izpildīt agrāk. Par šiem plāniem un apkopojumu ministrs tuvākajā laikā plāno runāt ar Saeimas un valdības pārstāvjiem.

"Mēs saprotam, ka izaicinājumi, kurus mēs pašlaik redzam, sevišķi jau no Krievijas puses, diennakts laikā nepazudīs. Un mēs redzam arī, ka Igaunija ir piešķīrusi papildu līdzekļus saviem bruņotajiem spēkiem, arī nedaudz iekšlietām, lai veicinātu ātrāku savu bruņoto spēku attīstību," uzsvēra Pabriks.

Līdzīgas diskusijas notiekot arī Lietuvā. "Es domāju, mēs nedrīkstam vairs kavēties un gaidīt. Latvijas bruņotajos spēkos, aizsardzības nozarē mūsu plāni balstās uz ilglaicīgu, aptuveni 12 gadu attīstības perspektīvu, un redzot, kā situācija attīstās, nav laika gaidīt 12 gadus," pārliecināts politiķis.

Viņš uzskata, ka Latvijai vajadzētu orientēties nākamajos trijos gados sasniegt aizsardzības budžetu, kas ir aptuveni 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Tad darbus, kas bija plānā pēc septiņiem vai desmit gadiem, varēšot izdarīt divos vai trīs gados.

Pabriks informēja, ka nākamajos trīs vai trīsarpus gados aizsardzības resoram papildus būtu nepieciešami aptuveni 350 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka, palielinoties draudiem valsts drošībai, AM vēlas papildu budžeta pieaugumu tuvākajiem trīs gadiem, un Pabriks cer, ka par naudas piešķiršanu lems jau esošā, proti, Krišjāņa Kariņa vadītā valdība.

Pabriks vērsies Valsts prezidenta kancelejā un pie premjera Kariņa ar piedāvājumu arī tuvākajā laikā apsvērt iespēju, kā Latvija varētu papildus investēt drošībā tuvākajos trīs gados.

Tāpat Pabriks uzdevis AM un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sagatavot konkrētus plānus par papildu investīcijām aizsardzības nozarē. "Mēs nāksim ar konkrētiem piedāvājumiem un prasībām, un es būšu gatavs nākamnedēļ iesniegt šos dokumentus premjeram un nodot prezidenta zināšanai," pagājušajā nedēļā norādīja Pabriks.

Pabriks uzskata, ka Kariņa valdībai šāds solis būtu jāsper, jo draudi Latvijas drošībai nemazināsies un laiks Latvijai ir būtisks.

Tāpat ziņots, ka 2022.gada aizsardzības nozares budžets ir ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta jeb 758,35 miljonus eiro. Pieaugums ir par aptuveni 49 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2020.gadu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu