Par Ķīnas pilsoņa paverdzināšanu aizturēts Latgales restorāna īpašnieks (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts policija aizturējusi Daugavpils ķīniešu restorāna "Happy Panda" īpašnieku aizdomās par sava tautieša, kāda Ķīnas pilsoņa paverdzināšanu restorāna virtuvē.

Izmeklēšanas laikā gūtā informācija liecina, ka restorāna īpašnieks, 1978.gadā dzimis vīrieti, 2020.gadā sāka meklēt darbinieku no Ķīnas savam restorānam, solot konkrētu amatu ar darba samaksu 1500 eiro.

Uz darba sludinājumu atsaucies kāds 1995.gadā dzimis vīrietis. Ar atbilstoši sakārtotu dokumentāciju ierodoties Latvijā, viņš ticis sagaidīts un izmitināts restorāna īpašnieka norādītā dzīves vietā.

Lai arī parakstīts darba līgums un no 2021.gada jūlija vidus vīrietis sācis pildīt amata pienākumus, samaksu par padarīto viņš neesot saņēmis. Vīrietim atņemti personu apliecinoši dokumenti un ar draudiem viņš piespiests turpmāko divu mēnešu garumā pakļauties darba ekspluatācijai.

Tādējādi upuris bija nonācis materiālā atkarībā no iespējamā vainīgā un atradās ievainojamības un bezpalīdzības stāvoklī, norāda policija.

Gan radīto apstākļu, gan valodas barjeras dēļ vīrietis nav spējis pats vērsties pēc palīdzības.

Tikai 20.septembrī, pēc tam, kad vīrietim izdevās internetā sazināties ar kādu personu no Ķīnas, informācija par šo gadījumu nonāca kādas Latvijas nevalstiskās organizācijas rīcībā. Šī organizācija nekavējoties par to ziņojusi policijai.

Policija sāka kriminālprocesu par cilvēku tirdzniecību. Izmeklēšanas laikā veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas aizdomās turētā dzīves vietā, automašīnā un restorānā, kurā vīrietis tika nodarbināts bez atlīdzības, un to laikā esot iegūti materiāli ar pierādījumu nozīmi.

Pagājušā gada 6.oktobrī restorāna īpašnieks aizturēts, savukārt cietušais atbrīvots, nodrošinot viņam arī visu nepieciešamo palīdzību turpmākās izmeklēšanas laikā.

Izmeklēšana lietā vēl turpinās.

Aizdomās turētais nav Latvijas valstspiederīgais, tāpēc lietā norisinās arī starptautiskā sadarbība informācijas iegūšanas un citos ar tiesisko palīdzību saistītos jautājumos.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu