Foto ⟩ Dailē iestudēta britu komēdija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mārcis Baltskars

26. janvārī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja jauns starptautisks projekts – britu komēdija "Izrāde, kas saiet sviestā". Jauniestudējums ir teātra kompānijas "Mischief Theatre" radītās un Londonas Vestendā populārās izrādes "The Play That Goes Wrong" Latvijas versija jeb replika. Aplūko foto no pirmizrādes! 

Oriģinālizrādes režisors ir Marks Bels (Mark Bell), bet Dailes versiju iestudējusi "Mischief" pārstāve, režisore Eimija Mārčanta (Amy Marchant).

Šī Henrija Luisa, Džonatana Seiera un Henrija Šīlda luga 2015. gadā ieguva prestižo Lorensa Olivjē balvu kā labākā jaunā komēdija. "The Play That Goes Wrong" izrādīta jau vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tostarp guvusi panākumus Brodvejā. Londonas Vestendā "The Play That Goes Wrong" tiek izrādīta jau septiņus gadus.

Iestudējuma Latvijas versijas režisore Eimija Mārčanta: "Luga ir tik iecienīta, jo runā visiem saprotamā valodā – smieklos. Strādāt pie iestudējuma Latvijā man sagādā patiesu prieku. Dailes teātra aktieri ir cītīgi, disciplinēti un talantīgi, un tieši šīs īpašības, vairāk nekā jebkuram citam žanram, nepieciešamas labas komēdijas iestudēšanai. Mēģinājumi mums pagāja smieklos, jā, piedzīvojām arī satraukuma pilnus brīžus, gaidot Covid-19 testu rezultātus. Tāpēc ironiski, ka lugas nosaukumā iekļautais "going wrong" (noiet greizi) šajos neprognozējamos apstākļos ir mūs apdraudējis, taču, gluži kā lugas varoņi, arī mēs arvien meklējām risinājumu un turpinājām strādāt, cerot Dailes skatītājiem sagādāt gaišu emociju pilnu izrādi un "Mischief Theatre" atmosfēru."

Luga stāsta par Kornlijas drāmas pulciņu un viņu iestudējuma "Slepkavība Haveršamas muižā" pirmizrādi, kuras laikā noiet greizi pilnībā viss – rekvizīti neturas pie sienām, aktieri aizmirst tekstu, pat iebrūk skatuves grīda. Par spīti force majeure apstākļiem drāmas pulciņa entuziasti apņēmušies izrādi nospēlēt līdz galam.

Foto: Mārcis Baltskars

Lomās: Mārtiņš Upenieks vai Lauris Subatnieks, Kārlis Arnolds Avots vai Andris Bulis, Kristīne Nevarauska vai Ieva Segliņa, Artis Robežnieks vai Imants Strads, Toms Veličko vai Kaspars Dumburs, Anete Krasovska vai Ērika Eglija-Grāvele, Niklāvs Kurpnieks vai Gints Andžāns, Gints Andžāns vai Gints Grāvelis.

Londonas Vestendas iestudējuma radošā komanda: autori – Henrijs Luiss (Henry Lewis), Džonatans Seiers (Jonathan Sayer), Henrijs Šīlds (Henry Shields), scenogrāfija – Naidžels Huks (Nigel Hook), gaismu mākslinieks – Riks Mauntdžojs (Ric Mountjoy), kostīmu mākslinieks – Roberto Suroče (Roberto Surace), kustības un cīņu māksla – Deivs Hērns (Dave Hearn), komponists – Robs Falkoners (Rob Falconer), režisors – Marks Bels.

“Mischief” izrādes “The Play That Goes Wrong” iestudējumu Vestendā producējis Kenijs Vakss (Kenny Wax) un “Stage Presence”. Izrāde tiek iestudēta saskaņā ar “Mischief Worldwide Ltd.” licenci.

"Mischief Theatre"

“Mischief Theatre Ltd.” 2008. gadā dibināja Londonas mūzikas un dramatisko mākslu akadēmijas aktiermākslas absolventi. Sākumā tā bija improvizācijas teātra grupa. “Mischief” Apvienotajā Karalistē un citur pasaulē uzstājas ar saviem oriģināldarbiem, kā arī piedāvā meistarklašu programmas. Teātra kompānijas īpašnieki ir tās sākotnējie dalībnieki, to vada radošā grupa un tās direktori ir Henrijs Luiss un Džonatans Seiers.

Pirms pandēmijas “Mischief” bija vairāki iestudējumi Ņujorkā un Londonā: “The Play That Goes Wrong” (“Duchess Theatre”, tika atjaunots 2021. gada 18. jūnijā), “The Comedy About A Bank Robbery” (četrus gadus spēlēja “Criterion Theatre”), kā arī pēc rekordilga divu gadu perioda Brodvejā teātra kompānija uzveda “The Play That Goes Wrong” ārpus Brodvejā (“New World Stages” kopš 2019. gada, izrāde atjaunota 2021. gada 15. oktobrī, līdzproducenti – Kevins Makkolums un Dž. Dž. Ebramss). 2019. gada septembrī kompānija sāka Vestendas rezidenci Vodeviļas teātrī ar izrādi “Groan Ups”, kam sekoja “Magic Goes Wrong”. Iestudējums “Magic Goes Wrong” atgriezīsies Vestendā ar dažām izrādēm Apollo teātrī oktobrī. Citi “Mischief” iestudējumi, tostarp “Peter Pan Goes Wrong”, regulāri redzami licencētos iestudējumos Apvienotajā Karalistē, ASV un citur pasaulē.

Foto: Mārcis Baltskars

2017. gadā “Mischief Theatre Ltd.” un “Kenny Wax & Stage Presence”, visu teātra kompānijas Vestendas iestudējumu producenti izveidoja “Mischief Worldwide Ltd.”, lai pārvaldītu tiesības uz visiem “Mischief” projektiem visās mākslas formās. “Mischief Worldwide Ltd.”, kas atrodas Londonā, licencē autortiesības, preču zīmes un citus “Mischief” īpašumus ražotājiem, izplatītājiem vai izdevējiem.

“Mischief” pirmo reizi televīzijā parādījās 2015. gadā Karaliskajā varietē uzvedumā un pēc tam divos “BBC One” Ziemassvētku īpašajos raidījumos: “Peter Pan Goes Wrong” (2016) un “A Christmas Carol Goes Wrong” (2017). 2018. gadā “Mischief Worldwide Ltd.” un “Anthology Group” izveidoja “Mischief Screen Ltd.” — neatkarīgu TV producēšanas uzņēmumu. Viņu veidotais un Karaliskās televīzijas biedrības godalgotais “BBC One” seriāls “The Goes Wrong Show” tika rādīts 2020. gada sākumā, un pagājušajos Ziemassvētkos tika demonstrēts īpašs Ziemassvētku raidījums. Seriāla otrā sezona ir pieejama straumēšanai pakalpojumā “BBC iPlayer” – tajā redzama “Dauntonas abatijas” cienīga ģimenes sāga un izlaušanās no cietuma ASV stilā.

Aplūko foto no izrādes!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu