Rinkēvičs: Cīņā ar "netīro" naudu ir izdarīts patiesi daudz valsts reputācijas atjaunošanai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas arlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas arlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

finanšu sektorā nedrīkst diskutēt tikai par pūliņiem nelegālo līdzekļu legalizācijas novēršanai. Cīņā ar "netīro" naudu ir izdarīts patiesi daudz valsts reputācijas atjaunošanai, tā ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Šo apstākli, pēc ministra paustā, novērtē arī Latvijas starptautiskie partneri. Latvijai ir svarīgs finanšu sektors ar labu reputāciju un spējām finansēt Latvijas ekonomikas izaicinājumus.

"Šobrīd ir jāmācās šos riskus sekmīgi pārvaldīt, sarunāties un skaidrot. Uzraudzības iestāžu un finanšu nozares sadarbība šajā ziņā dod pozitīvus signālus - notiek sadarbība vietējā un starptautiskā līmenī," sacīja Rinkēvičs.

Tomēr esot jābūt gataviem, ka gadījumā, ja ģeopolitiskā situācija pasliktinās, uzņēmumi un finanšu sektors būs tas, kam primāri būt jāspēj izprast un piemērot jaunās sankcijas, ja tādas tiks noteiktas.

Viņš atzīmēja, ka, neskatoties uz globālo pandēmiju un drošības izaicinājumiem reģionā, pērn ir notikušas arī vairākas labas lietas. Ministrs norādīja, ka tas ir sakāms par Latvijas ārējās ekonomiskās politikas virzieniem, ārējo tirdzniecību, investīciju piesaisti un Latvijas finanšu sektoru.

Ministrs vērsa uzmanību uz to, ka šogad Latvijā notiks Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samits un biznesa forums, lai attīstītu nozīmīgus infrastruktūras projektus un mazināt esošās savienojamības plaisas starp ES ziemeļu un dienvidu reģionu enerģētikas, transporta un digitālās komunikācijas sektoriem. Līdztekus samitam pirmo reizi Latvijā notiks TJI parlamentārās un pilsoniskās sabiedrības forums ar mērķi veicināt iniciatīvas atpazīstamību un ilgtspējīgu attīstību.

Rinkēvičs norādīja, ka sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī nozares ministrijām tiks sniegts atbalsts Latvijas eksportspējīgajiem uzņēmumiem nozarēs ar augstu pievienoto vērtību. Valstij esot svarīgi nodrošināt atbalstu arvien plašākām preču un pakalpojumu eksporta iespējām tādām tradicionālajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm kā transports un loģistika, tūrisms, kokrūpniecība, mašīnbūve, pārtikas ražošana, farmācija, tostarp jauno tirgu apgūšanas un investīciju piesaistei, balstoties uz Latvijas uzņēmēju un sabiedrības interesēm.

Savā uzrunā ministrs pateicās Latvijas diasporai, diasporas organizācijām par viņu ieguldījumu Latvijas interešu un vārda pārstāvēšanā un aizstāvēšanā visā pasaulē.

Viņš norādīja, ka tiek turpināts mērķtiecīgs atbalsts latviešu valodas un kultūras stiprināšanai. Arvien vairāk tiek veidota aktīva sadarbība ekonomikā, inovāciju attīstībā un tiek meklētas jaunas iespējas talantu piesaistei Latvijai.

"Šogad plānots organizēt Starptautiskās organizācijās strādājošo Latvijas profesionāļu forumu. Tas ļaus mērķtiecīgi mobilizēt Latvijas diasporas iesaisti, gatavojoties Latvijas kandidēšanai ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles vēlēšanām. Šis Latvijas diasporas diplomātijas "maigās varas" darbs ir nenovērtējams ieguldījums mūsu valsts ekonomiskajām un drošības interesēm," teica ārlietu ministrs.

Uzrunas noslēgumā ministrs atzīmēja, ka viņš vairākkārt ir runājies par Latvijas valsts vērtībām un principiem, kas raksturo arī ikvienu brīvu, neatkarīgu un demokrātisku valsti. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir parlamentāra demokrātija un šogad Saeima atzīmē savu simto gadskārtu. Rinkēvičs pateicās Saeimas deputātiem par viņu ieguldījumu parlamentārās diplomātijas darbā.

Viņš uzskata, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas valsts ilgtermiņa ārpolitiskās un stratēģiskās izvēles ir bijušas pareizas.

"Starptautiskajās tiesībās balstīta daudzpusējā diplomātija, dalība starptautiskajās organizācijās, atbalsts demokrātiskajām vērtībām un starptautiskajam tiesiskumam ir kļuvis par neatņemamu Latvijas ārpolitikas doktrīnas daļu. Šī Latvijas ārpolitiskā stratēģiskā izvēle šodien mūs sargā," pauda ministrs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu