Sākusies aptauja par piecu jaunu dzelzceļa pieturvietu nosaukumu izvēli (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" stacijas vizualizācija.
Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" stacijas vizualizācija. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pasažieru platformu modernizācijas projektā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) pasažieru līnijās tiks izveidoti četri jauni dzelzceļa pieturas punkti.

Vēl viens pieturas punkts tiks pārcelts, tāpēc LDz ir sācis aptauju par jauno dzelzceļa pieturvietu nosaukumiem, informēja LDz pārstāvji.

Pašlaik sāktajā LDz pasažieru platformu modernizācijas projektā, kas noslēgsies jau 2023.gada beigās, tiks izveidoti četri jauni dzelzceļa pieturas punkti. Divi no tiem atradīsies atjaunojamajā pasažieru līnijā Rīga-Bolderāja, viens jauns pieturas punkts tiks izveidots pasažieru līnijā Rīga-Skulte, bet vēl viens - līnijā Rīga-Valga. Savukārt līnijā Rīga-Jelgava pieturas punkts ar pašreizējo nosaukumu "Atgāzene" tiks pārvietots tuvāk Rīgai.

Lai atrastu piemērotāko nosaukumu katram no šiem pieturas punktiem, ir izpētīta gan šo apkaimju vēsture, gan tuvumā esošās un bijušās sabiedriski nozīmīgās vietas, kā arī apzinātas kultūras, izglītības, medicīnas, ražošanas vai cita veida iestādes. Pieturas punkta nosaukumam ir jābūt gana skanīgam, viegli iegaumējamam un pēc iespējas jāatspoguļo tā atrašanās vieta. Veicot balsojumu, būs iespēja iepazīties ar katra piedāvātā nosaukuma varianta aprakstu un iespējamo tā izcelsmi.

LDz aicina balsojumā piedalīties ikvienu iedzīvotāju, bet jo īpaši šo dzelzceļa līniju pasažierus un apkaimju iedzīvotājus. Vislielāko balsu skaitu saņēmušie nosaukumi tiks apstiprināti likumdošanā paredzētajā kārtībā un lietoti daudzus gadu desmitus vai pat simtus, tie tiks iezīmēti kartēs, būs redzami norādēs un uz informācijas tablo, tiks drukāti uz vilcienu biļetēm un atskaņoti skaļruņos.

Aptauja ir pieejama mājaslapā, un balsošana būs atvērta līdz 2022.gada 11.februārim.

Jau ziņots, ka lLīdz 2023.gada beigām LDz modernizēs 48 paaugstinātās pasažieru platformas un ar tām saistīto infrastruktūru dzelzceļa iecirkņos Rīga-Krustpils, Rīga-Skulte, Rīga-Tukums un Rīga-Jelgava, ceturtdien preses konferencē sacīja LDz valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

Posmā Rīga-Krustpils tiks pārbūvētas 12 platformas, posmā Rīga-Skulte - 20 platformas, posmā Rīga-Tukums - deviņas platformas, bet posmā Rīga-Jelgava - septiņas platformas.

Projekta izmaksas ir 44,4 miljoni eiro, tostarp Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums ir 37,8 miljoni eiro, bet LDz līdzfinansējums - 6,6 miljoni eiro. Patlaban tiek veikti projektēšanas darbi.

Turpinot dzelzceļa tīkla modernizāciju, līdz 2027.gada beigām pieejamā finansējuma ietvaros tiks modernizētas stacijas un pieturas punkti dzelzceļa līnijās no Rīgas līdz Valgai, no Krustpils līdz Daugavpilij un no Krustpils līdz Rēzeknei.

LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDz infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDz apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDz loģistika".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu