Baidens telefonsarunā ar Zelenski sola atbalstu Ukrainai (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski solījis atbalstu Ukrainai konfrontācijas ar Krieviju gadījumā, paziņoja Baltais nams.

Telefonsarunā Baidens Ukrainas kolēģim "atkārtoti apliecināja ASV gatavību kopā ar sabiedrotajiem un partneriem izlēmīgi reaģēt, ja Krievija īstenos turpmāku invāziju Ukrainā", teikts Baltā nama paziņojumā.

Baidens "uzsvēra ASV saistības pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību".

Kā norādīts paziņojumā, Baidens Zelenskim apliecinājis, ka Vašingtona "meklē iespējas papildu makroekonomiskam atbalstam Ukrainas ekonomikai, kura izjūt spiedienu Krievijas militārā saspīlējuma dēļ". Detalizētāk palīdzības iespējas paziņojumā nav izklāstītas.

Lai gan Kijeva kritizēja ASV aicinājumu saviem pilsoņiem doties prom no Ukrainas, Baidens sarunā ar Zelenski uzsvēris, ka ASV vēstniecība Kijevā "joprojām ir atvērta un pilnībā strādājoša".

Baidens pauda atbalstu šonedēļ sarunās panāktajai Ukrainas un Krievijas apņēmībai pastiprināt pamieru Ukrainas austrumos, kur turpinās Ukrainas armijas un Krievijas atbalstīto kaujinieku sadursmes, uzsverot, ka nekādas diplomātiskas vienošanās netiks noslēgtas bez Ukrainas līdzdalības.

Zelenskis tviterī rakstīja, ka viņam ar ASV prezidentu bijusi "ilga telefonsaruna", kurā "pārrunājuši pēdējos diplomātiskos centienus mazināt saspīlējumu un vienojušies par kopīgu rīcību nākotnē".

Ukrainas prezidents pateicies Baidenam par ASV bruņojuma piegādēm, piebilstot, ka sarunā apsvērtas "finansiāla atbalsta Ukrainai iespējas".

Baidens ir centies panākt vienotu Rietumvalstu reakciju uz Krievijas militāro spiedienu pret Ukrainu, kas nokaitinājusi Maskavu ar saviem centieniem tuvināties rietumvalstīm. Krievija pie Ukrainas robežas koncentrējusi vairāk nekā 100 000 karavīru.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu